Ruská televízia chcela ukázať vojakov v Sýrii, pustila video z českej počítačovej hry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko, Sýria
Ruský armádny policajt v Sýrii. Foto: SITA/AP

PRAHA 28. februára (WebNoviny.sk) – Ruská štátna televízia vydávala video z počítačovej hry Arma 3 za zábery z ruského pôsobenia vo vojnou zmietanej Sýrii. Nie je to pritom prvý raz, čo sa ruské štátne médiá pokúsili o podobné falšovanie reality.

Pocta ruským vojakom

Mala to byť pocta ruským vojakom, ktorí bojujú v Sýrii. Zábery mali ukazovať hrdinstvo vojakov v praxi. Ale v rámci tejto „pocty“ ruská televízna stanica Prvý kanál odvysielala klip z počítačovej hry, ktorá vojnu iba simuluje.

Súčasťou programu bola pocta ruskému vojakovi Romanu Filippovovi, ktorý zomrel v Sýrii začiatkom februára 2018 po tom, čo sa katapultoval z horiaceho bojového lietadla SU-25. Počas segmentu, ktorý ukazoval zábery z vojenských akcií, sa objavil i niekoľkosekundový klip z českej počítačovej hry Arma 3.

Reklamné video hry pre smartfóny

Podľa vyjadrenia Prvého kanálu, ktoré citovala britská stanica BBC, šlo zo strany televízneho štábu o omyl. „Klip sa do nášho programu dostal v rámci zostrihu archívneho materiálu,“ uviedla televízia.

Nejde pritom o prvý prípad, keď v Rusku riešili podobný údajný omyl. V roku 2017 ruské ministerstvo obrany zverejnilo „nezvratný dôkaz“ toho, že americké vojenské jednotky pomáhajú bojovníkom z teroristickej organizácie Islamský štát. Ukázalo sa však, že šlo o zábery z reklamných videomateriálov hry pre smartfóny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať