Hrnko v reakcii na Bugárove slová vyzýva Most-Híd rešpektovať Koaličnú dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hrnko
Poslanec za stranu SNS Anton Hrnko. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 2. marca (WebNoviny.sk) – Most-Híd by mal podľa prvého podpredsedu SNS Antona Hrnka predovšetkým rešpektovať Koaličnú dohodu a dodatok podpísaný v septembri, podľa ktorého za svojich ministrov je zodpovedná nominujúca strana.

„Neviem, že by na Koaličnej rade predstavitelia Mosta-Híd predniesli požiadavku o zotrvaní Roberta Kaliňáka vo funkcii ministra vnútra ako kategorickú. Ak chceme, aby sa prípad vyriešil, nevnášal by som nepokoj do NAKA,“ povedal Hrnko pre agentúru SITA.

Hrnko dôveruje prokuratúre

Všetky zásahy zvonka, ktoré by destabilizovali vyšetrovateľov, môžu podľa neho skončiť nevyšetrením vraždy novinára s priateľkou.

„Dôverujem prokuratúre, že dozoruje veci a dôverujem vyšetrovateľom, že je ich profesionálna česť, aby urobili všetko pre vyšetrenie prípadu. Po vyšetrení veci môžeme ísť do personálnych rozhodnutí a vyvodzovať prípadnú zodpovednosť. Ale všetko by mala riešiť koalícia a nie odkazovať si cez médiá,“ zdôraznil Hrnko.

V strane Most-Híd podľa predsedu Bélu Bugára pretrváva názor, že minister vnútra Robert Kaliňák by mal odstúpiť.

Ako povedal novinárom po rokovaní rozšíreného predsedníctva, situáciu má v rukách Smer a na základe rozhodnutia Smeru zaujmú stanovisko. „U nás o tom rozhoduje Republiková rada. Ak budeme vedieť výsledok, budeme musieť zvolať Republikovú radu. Nebudeme čakať dlho. Uvedomuje si to aj predseda Smeru,“ vyhlásil Bugár.

Most-Híd chce vyšetrovateľov zo zahraničia

Most-Híd chce, aby tím vyšetrovateľov novinára s priateľkou bol rozšírený aj o vyšetrovateľov zo zahraničia. Ak by tomu bránila legislatíva, strana je pripravená prijať zmeny zákonov. Podľa neho ľudia sú právom nahnevaní, ale Bugár je proti využitiu tohto hnevu na zvyšovanie napätia. „Vyzývam všetkých, aby svojím konaním neprilievali olej do ohňa,“ dodal.

Hrnko nevie, o čo žiada Most-Híd prizvaním medzinárodných vyšetrovateľov. „Buď sme banánová republika, alebo štát. Ak nemáme orgány schopné vraždu vyšetriť, tak treba prizvať iných odborníkov. Ja však stále verím našim kriminalistom,“ uviedol Hrnko s tým, že predsa medzinárodné tímy na vyšetrovaní spolupracujú a sú doň zapojené. „Toto hraničí so suverenitou štátu,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton HrnkoBéla BugárJán KuciakRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SDSNS Slovenská národná strana