Merkelová a Trump spolu telefonovali o Sýrii a nových ruských zbraniach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová, Donald Trump
Zľava: Americký prezident Donald Trump a nemecká kancelárka Angela Merkelová, Foto: archívne, Michael Kappeler/pool photo via AP.

BERLÍN 2. marca (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová telefonovala s americkým prezidentom Donaldom Trumpom o situácii v Sýrii a nových zbrojných systémoch Ruska. Merkelovej kancelária v piatok oznámila, že obaja lídri spolu hovorili vo štvrtok v neskorých hodinách.

Zhodli sa pritom na tom, že je nevyhnutné, aby sa sýrske vládne sily a ich ruskí a iránski spojenci riadili rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN o prímerí v Sýrii.

Merkelová a Trump zároveň vyzvali Rusko, aby sa prestalo podieľať na bombardovaní povstaleckých predmestí Damasku, známych ako Východná Ghúta. Požadujú tiež stíhanie sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada za používanie chemických zbraní, útoky na civilistov a humanitárnu blokádu vo vojnou zmietanej krajine.

Obaja lídri navyše vyjadrili znepokojenie nad novými zbraňami, ktoré vo štvrtok predstavil ruský prezident Vladimir Putin, ako aj nad negatívnymi dôsledkami, ktoré by mohli mať v súvislosti s medzinárodnými snahami o kontrolu zbraní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováDonald TrumpVladimir Putin
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov