V Taliansku si trúfajú vytvoriť vládu nacionalistická strana Liga aj Hnutie piatich hviezd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matteo Salvini
Matteo Salvini, predseda Ligy, protiimigrantskej strany, ktorá bola predtým známa ako Liga severu. Foto: SITA/AP

RÍM 5. marca (WebNoviny.sk) – Až dva talianske politické subjekty v pondelok zhruba v rovnakom čase deklarovali, že si trúfajú vytvoriť vládu, pričom oba tvrdia, že majú právo viesť rokovania o zostavení vlády ako prvé.

Technicky vzaté majú pravdu obe – ako najsilnejší subjekt vzišlo z nedeľňajších parlamentných volieb Hnutie piatich hviezd, no ak sa výsledok posudzuje podľa predvolebných koalícií, je víťazom stredopravá koalícia a predovšetkým nacionalistická strana Liga. Tá v rámci tejto koalície dosiahla najlepší výsledok a predstihla v nej aj stranu Forza Italia talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho.

To, že jeho strana je oprávnená viesť rokovania o zložení budúcej vlády, vyhlásil v pondelok najprv Matteo Salvini, predseda Ligy, protiimigrantskej strany, ktorá bola predtým známa ako Liga severu. Krátko nato však to isté povedal o svojej strane aj volebný líder Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio.

Komplikované rozhodnutie, koho poveriť rokovaniami o zostavení novej vlády, tak teraz stojí pred talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

Stredopravá koalícia, ktorú okrem Ligy a Forza Italia tvoria ešte nacionalistická strana Bratia Talianska a menšie liberálne zoskupenie My s Talianskom, získala v nedeľňajších voľbách približne 37 percent hlasov v oboch komorách talianskeho parlamentu. Hnutie piatich hviezd, ktoré kandidovalo samostatne, získalo približne 32 percent a stredoľavá koalícia, v ktorej dominuje Demokratická strana súčasného premiéra Paola Gentiloniho, získala vyše 23 percent hlasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Luigi Di MaioMatteo Salvini