Putin schválil v roku 2014 plán zostreliť unesené lietadlo, kapitán však opitého únoscu oklamal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.

MOSKVA 12. marca (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin schválil v roku 2014 plán na zostrelenie údajne uneseného osobného lietadla. Ruská hlava štátu to uviedla v dokumente, ktorý v nedeľu večer odvysielala štátna televízia.

Daný plán sa týkal lietadla, ktoré začiatkom februára toho roku letelo z ukrajinského Charkova do tureckého Istanbulu. Štyridsaťpäťročný ukrajinský muž sa ho údajne pokúsil uniesť a požadoval, aby s ním leteli do Soči, kde sa v tom čase začínali zimné olympijské hry.

Pilot stroja patriaceho tureckej spoločnosti Pegasus Airlines však Artema Kozlova, ktorý bol opitý a nepravdivo tvrdil, že má so sebou bombu, oklamal a bezpečne pristál v Istanbule. Kozlova vlani v Turecku odsúdili na 9,5 roka za mrežami.

Putin sa v dokumente vyjadril, že ho o situácii informoval šéf ruskej spravodajskej služby FSB Alexander Bortnikov, ktorý mu zavolal, keď s ďalšími predstaviteľmi cestoval na otvárací ceremoniál do Soči. O tom, čo sa dozvedel vraj prezident nikomu nič nepovedal.

Putin vysvetlil, že boli pripravení lietadlo so 110 pasažiermi na palube zostreliť a dodal, že zostreleniu dal zelenú len v najhoršom prípade. Následne uviedol, že mu Bortnikov o niekoľko minút neskôr zavolal a povedal mu, že incident v lietadle bol len planý poplach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin