Video: Kwiatkowski ovládol preteky Tirreno-Adriatico, Peter Sagan v časovke výraznejšie zaostal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Michal Kwiatkowski
Michal Kwiatkowski sa stal celkovým víťazom pretekov Tirreno-Adriatico. Foto: SITA/AP
  • aktualizované 13. marca 21:14

SAN BENEDETTO DEL TRONTO 13. marca (WebNoviny.sk) – Päťdesiaty tretí ročník cyklistických pretekov Tirreno-Adriatico ovládol Poliak Michal Kwiatkowski z tímu Sky. Druhý skončil s odstupom 24 sekúnd Talian Damiano Caruso (BMC Racing), na tretiu priečku poskočil ďalší jazdec Sky Brit Geraint Thomas (+32 s).

Záverečná krátka časovka na 10,05 km v jadranskom letovisku San Benedetto del Tronto sa stala korisťou špecialistu z Austrálie Rohana Dennisa (BMC Racing). O 4 sekundy zaostal Holanďan Jos van Emden z tímu LottoNL-Jumbo, o 8 sekúnd bol tretí Španiel Jonathan Castroviejo (+8). Slovenský cyklista Peter Sagan výraznejšie zaostal, v cieli mal minútový odstup na víťazného Dennisa a stačilo mu to na 69. miesto.

Dážď Kwiatkowskému neprekážal

Celkovo P. Sagan obsadil 43. priečku s mankom 19:31 min na Kwiatkowského. V bodovacej súťaži Sagan skončil druhý so ziskom 30 bodov. Zdolal ho iba 33-bodový Talian Jacopo Mosca (Wilier Triestina – Selle Italia).

Tradičné vyvrcholenie Tirrena na promenáde v Benedetto del Tronto s plochým profilom prialo silovým typom časovkárov. V závere cyklistov sprevádzal dážď, ale to Kwiatkowskému neprekážalo vo zvýšení celkového náskoku a dosiahnutí jedného z najväčších triumfov v kariére.

Bol som nervózny. Keď som sa rozcvičoval, začalo pršať a obával som sa možných komplikácií. Rozhodol som sa preto ísť s menším tlakom v galuskách. Na trati bolo aj pár zákrut a v daždi nikdy neviete, čo sa môže stať. Bol som opatrný, ale zároveň som mal zo svojej jazdy dobrý pocit a to bol základ úspešného konca,“ uviedol Michal Kwiatkowski aj na webe Cyclingnews.

Sagan ďakuje spolujazdcom

Líder tímu Bora-Hansgrohe Sagan si celkovo na Tirreno-Adriatico 2018 v etapových koncovkách pripísal tri druhé miesta. Sagan sa viackrát vyjadril, že Tirreno-Adriatico chápe ako skvelú prípravu na veľké jarné klasiky, tzv. monumenty. Prvý z nich príde na rad už najbližšiu sobotu. Bude ňou dlhočizná jednorazovka Miláno – San Remo (291 km) a rodený Žilinčan sa netají tým, že po smolnom druhom mieste spred roka chce opäť útočiť na víťazstvo.

Som rád, že som sa dostal do cieľa Tirrena bezpečne a bez pádov. Trikrát som bol blízko etapového víťazstva, ale nedá sa víťaziť každý deň. Ďakujem spolujazdcom za podporu. Teraz je čas skoncentrovať sa na jeden z vrcholov sezóny klasík Miláno – San Remo,“ uviedol Peter Sagan na webe svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Peter Sagan bol jediný Slovák na Tirreno-Adriatico 2018. Od roku 2012 ani raz nechýbal na Pretekoch dvoch morí a predviedol dovedna sedem víťazných etapových koncoviek. Predvlani útočil aj na celkový triumf, ktorý mu o jedinú sekundu vyfúkol veľký rival Van Avermaet. Sagan je aj štvornásobným víťazom bodovacej súťaže na Tirrene.

 

Tirreno-Adriatico 2018 – 7. etapa

  • individuálna časovka San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto, 10,05 km:

1. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 11:14 min, 2. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +4, 3. Jonathan Castroviejo (Šp.) Team Sky +8, 4. Mads Pedersen (Dán.) Trek-Segafredo +8, 5. Gianni Moscon (Tal.) Team Sky +12, 6. Michael Hepburn (Aus.) Mitchelton-Scott +13,… 12. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Team Sky +20,…69. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +1:00.

Konečné poradie po 7. etape: 1. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Sky 25:21:22 h, 2. Damiano Caruso (Tal.) BMC Racing +24 s, 3. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +32, 4. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto Soudal +1:06 min, 5. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +1:10, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +1:13,… 43. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +19:31.

Bodovacia súťaž: 1. Jacopo Mosca (Tal.) Wilier Triestina – Selle Italia 33 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 30, 3. Marcel Kittel (Nem.) Kaťuša-Alpecin 24.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Geraint ThomasMarcel KittelMichal KwiatkowskiPeter SaganRohan Dennis