Ficova vláda bojuje proti nezákonnej ťažbe dreva novým zákonom, za porušenie hrozí sankciami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ťažba dreva
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Nový zákon o uvádzaní dreva a výrobkov z dreva na vnútorný trh, ktorý predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), parlament v stredu definitívne schválil.

Cieľom zákona je zamedziť vstupu dreva z nezákonnej ťažby alebo výrobku z takéhoto dreva na vnútorný trh prostredníctvom určenia zodpovedných orgánov štátnej správy, vymedzenia ich kompetencií a určenia sankcií za správne delikty v oblasti uvádzania dreva alebo výrobkov z dreva na vnútorný trh.

Nelegálne získané drevo

„Tvrdo zakročíme proti každému, kto by sa chcel obohacovať na nelegálne získanom dreve. Zákonom zamedzujeme vstupu dreva z nezákonnej ťažby, či už zo Slovenska, zo zahraničia alebo výrobkom z takéhoto dreva na vnútorný trh EÚ prostredníctvom Slovenskej lesnícko-drevárskej inšpekcie. Za porušenie tohto zákona budú hroziť sankcie až do výšky 200 tisíc eur,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná k zákonu.

Z nového zákona vyplýva, že ústredným orgánom štátnej správy v oblasti uvádzania dreva na vnútorný trh na Slovensku bude ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré bude aj orgánom štátnej správy kompetentným na overovanie licencií FLEGT. V lesoch nevyhnutných pre potreby obrany štátu bude orgánom dozoru Ministerstvo obrany SR. Ďalšími orgánmi štátnej správy v oblasti uvádzania dreva na vnútorný trh z lesných pozemkov sú okresné úrady.

Licenčný systém FLEGT

Vzhľadom na potrebu zabezpečenia kontroly obchodníkov s drevom, ako aj dovozcov, u fyzických a právnických osôb uvádzajúcich drevo na vnútorný trh z iných ako lesných pozemkov orgánom dozoru bude Slovenská lesnícko-drevárska inšpekcia.

Zákon sa týka aj nariadenia o vytvorení licenčného systému FLEGT na dovoz dreva do Európskeho spoločenstva a vykonávacieho nariadenia komisie, ktoré stanovuje podrobné pravidlá vykonávania nariadenia FLET. Vo vzťahu k nariadeniu ide o overovanie licencií z tretích krajín, s ktorými má EÚ uzatvorené partnerské dohody. Zákon nadobúda účinnosť 1. júla tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gabriela Matečná
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR