Vyhodili bývalého námestníka riaditeľa FBI, môže za to kritika Donalda Trumpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Americký prezident Donald Trump. Foto: archívne, SITA/AP.

WASHINGTON 17. marca (WebNoviny.sk) – Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions prepustil bývalého námestníka riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Andrewa McCabea, ktorý opakovane čelil kritike zo strany prezidenta Donalda Trumpa. McCabe krok okamžite odsúdil ako súčasť „vojny proti FBI“, ktorú vedie Trumpova administratíva.

Podľa Sessionsa prepustenie odporučilo disciplinárne oddelenie FBI. McCabea pritom obviňujú, že povolil poskytnutie informácií médiám a nespolupracoval dostatočne pri kontrole, ako úrad zvládol vyšetrovanie e-mailov Hillary Clintonovej.

McCabe krátko po zverejnení Sessionsovho vyhlásenia reagoval, že na jeho dôveryhodnosť neútočia v snahe zničiť jeho osobne. „Je to súčasť vojny tejto administratívy proti FBI a snahám špeciálneho vyšetrovania, ktoré stále pokračuje,“ konštatoval odkazujúc na vyšetrovanie špeciálneho prokurátora Roberta Muellera venované možnej spolupráci Trumpovho tímu s Ruskom na ovplyvňovaní prezidentských volieb.

McCabe tvrdí, že sa na neho zamerali „pre rolu, ktorú zohral, kroky, ktoré podnikol, a čoho bol svedkom po prepustení Jamesa Comeyho“. Mueller vyšetruje aj to, či Trumpove kroky, vrátane prepustenia Comeyho z postu šéfa FBI, boli marením spravodlivosti, pričom McCabe môže byť dôležitým svedkom.

Prepustenie McCabea je pritom podľa agentúry AP v istom zmysle len symbolické, pretože už v januári rezignoval na svoj post a odvtedy mal voľno. Prišlo však tesne pred jeho plánovaným odchodom do dôchodku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald Trump
Firmy a inštitúcie FBI Federal Bureau of Investigation