Súťaž o post predsedu KDH je hnutiu na prospech, myslí si Figeľ a spomína na Dzurindu aj Lipšica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján figeľ, Pavol Hrušovský
Ján Figeľ (vpravo) a bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský (vľavo). Foto: SITA

BRATISLAVA 17. marca (WebNoviny.sk) – Od svojho vzniku bolo KDH vždy dôležitou súčasťou alternatívy pre lepšie Slovensko – pri budovaní slobody a demokracie a prekonávaní obdobia totality, v zápase s mečiarizmom a s populistickou, skorumpovanou politikou vlád Roberta Fica.

Tam má smerovať aj dnešné hnutie – k formovaniu slušnej politiky pre ľudí, spravodlivého štátu a rozumnej solidarity v spoločnosti. Pred dnešným snemom KDH to pre agentúru SITA uviedol bývalý predseda hnutia Ján Figeľ.

Vízia účasti na správe krajiny

„Predsedom má byť ten, kto dá členom a voličom KDH víziu účasti na vládnom spravovaní krajiny, kto dokáže vytvárať čo najviac priestoru pre rast jeho vplyvu a pre spájanie podobne hodnotovo a programovo blízkych ľudí. Pri silnejšej tímovosti a jednote a vďaka väčšej otvorenosti pre ľudí, pre odborníkov a pre skutočné riešenia sa KDH pri najbližších parlamentných voľbách vráti nielen do parlamentu, ale aj do vlády. Som o tom presvedčený,“ uviedol súčasný osobitný veľvyslanec Únie pre náboženské slobody.

Za hlavnú výzvu pre novozvoleného predsedu a vedenie KDH považuje výrazne posilniť jednotu kresťanskodemokratických a konzervatívnych síl v úsilí o spravodlivé a slušné Slovensko. Figeľ dnes na sneme v Ružomberku vystúpi aj osobne.

Kandidáti založili nové strany

Myslí si, že súťaž o post predsedu je hnutiu na prospech. „Prajem kandidátom, aby v nej boli férovými protagonistami svojej programovej a personálnej ponuky,“ uviedol Figeľ a pripomenul, že v histórii hnutia bolo niekoľko zápasov o predsedu a len v jedinom prípade porazený kandidát neodišiel a nezaložil konkurenčnú stranu.

„Bolo to v roku 2000, keď som o post predsedu súťažil s Jánom Čarnogurským. Víťazom sa nakoniec stal Pavol Hrušovský, ja som prijal post podpredsedu a dobre sme spolupracovali. Keď vo svojej dobe na post predsedu hnutia kandidovali Ján Klepáč (SKDH), Mikuláš Dzurinda (SDKÚ), Vladimír Palko (KDS), po prehratých súbojoch neskoršie nielen opustili KDH, ale založili aj nové subjekty,“ pokračoval Figeľ s tým, že Daniel Lipšic (NOVA) a Radoslav Procházka (Sieť) sa o pozíciu predsedu ani neuchádzali, ale priamo vytvorili konkurenčné politické strany, čím podľa neho pomohli ešte viac oslabiť KDH, a tým aj alternatívu slušnej politiky pre Slovensko.

O novom predsedovi Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v sobotu rozhodnú v Ružomberku delegáti snemu KDH. Okrem súčasného predsedu Alojza Hlinu kandiduje aj poslanec NR SR Richard Vašečka a poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Miloslav Hatala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJán FigeľMikuláš DzurindaPavol HrušovskýRadoslav ProcházkaRichard VašečkaVladimír Palko
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie