Vyhlásili ďalší ročník ankety Strom roka, minulý rok triumfovala 120-ročná jabloň domáca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bošácka jabloň
Foto: www.treeoftheyear.org

BRATISLAVA 18. marca (WebNoviny.sk) – S cieľom upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 16. ročník ankety Strom roka. Svoj obľúbený strom môžu do súťaže prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie do konca apríla.

Komisia vyberie 12 finalistov

Patronát nad súťažou prevzal už po siedmy rok spevák Peter Lipa. Z prihlásených stromov vyberie v polovici mája odborná komisia 12 finalistov, pričom ich fotografie a príbehy budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis.

Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne už tradične v júli na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, esemesky, na webovej stránke nadácie, aj na sociálnej sieti Facebook. V októbri súťaž vyhodnotia a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2018.

Stromom roka 2017 jabloň domáca

Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku a finančný príspevok na ošetrenie 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, tiež získajú 300 eur, môžu byť použité na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Víťazný strom postúpi do medzinárodnej súťaže Európsky strom roka, v ktorej bude zastupovať Slovensko.

Stromom roka 2017 sa stala 120-ročná jabloň domáca, odroda Citrónové zimné Zabudišovské, ktorá rastie pri ceste pri obci Bošáca (okr. Nové Mesto nad Váhom) v časti Zabudišová. Stará jabloň je pamiatkou na dávnych ovocinárov, ktorých stromy rastú a rodia ovocie aj po viac ako sto rokoch. Ide o málo známu, vzácnu a dnes takmer zabudnutú regionálnu odrodu. Strom na jar vždy bohato kvitne, na jeseň poskytuje bohatú úrodu jabĺk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Lipa
Firmy a inštitúcie Nadácia Ekopolis