Video: Pavol Kadlečík a Martin Šenc pripravujú dokument Niečo naviac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dokument Niečo naviac
Foto: KADMEDIA

BRATISLAVA 20. marca (WebNoviny.sk) – Kameraman a režisér Pavol Kadlečík pripravuje spoločne so scenáristom a dramaturgom Martinom Šencom celovečerný dokumentárny film Niečo naviac.

Príbeh Dorotky s Downovým syndrómom

Vo filme vykresľujú cez príbeh Dorotky s Downovým syndrómom život rovnako postihnutých detí a ich rodín. Kadlečík chcel pôvodne nakrútiť krátkometrážny televízny dokument o bratislavskom divadle Dúhadlo, v ktorom účinkujú deti s Downovým syndrómom.

Niečo naviac teaser from Palo Kadlečík on Vimeo.

Keď však do projektu vo fáze vývoja prizval Martina Šenca, spoločne našli v tejto téme omnoho väčší potenciál a tak napísali nový, osobnejší a dokumentárnejší scenár, ktorý ponúka úprimný ľudský príbeh.

Dvojicu tvorcov, ktorá sa napokon rovnakým dielom podpísala pod scenár, réžiu a dramaturgiu filmu, podnietila zároveň k túžbe nazrieť do Dorotkinho sveta i skutočnosť, ako ju s jej postihnutím prijali jej rodičia a súrodenci. Chceli nazrieť do ich sveta a odhaliť, aký je život s dieťaťom, ktoré má Downov syndróm.

Dokument vzniká od roku 2014

Dorotka si navyše vždy priala stať sa herečkou, čo sa jej okrem účinkovania v spomínanom divadle nepriamo splnilo i prostredníctvom dokumentu, ktorého sa stala hlavnou hrdinkou. Kadlečík a Šenc si však museli pomaly a dôsledne získavať jej dôveru a spriateliť sa s ňou, len tak mohli vstúpiť do jej osobného priestoru.

Tvorcovia filmom búrajú predsudky a mýty týkajúce sa diagnózy Downov syndróm. Bez patetických fráz a zjednodušovania vykresľujú mimoriadne autentický príbeh, odhaľujú pestrofarebný svet naplnenia, rodinného i osobného šťastia. Film pomáha divákovi pochopiť, že aj ľudia s touto diagnózou dokážu byť prínosom tak pre svoju rodinu, ako aj pre spoločnosť. Hudbu k filmu tvorí skladateľka Ľubica Čekovská.

Dokument, ktorý vzniká od roku 2014, je momentálne v postprodukcii. Na plátna slovenských kín ho v septembri uvedie filmová distribučná spoločnosť Filmtopia.

Informácie agentúre SITA poskytla PR manažérka filmu Jana Motyčková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia