Roger Federer v Miami skončil už v 2. kole a príde o post svetovej jednotky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Roger Federer
Švajčiarsky tenista Roger Federer počas zápasu 2. kola na turnaji v Miami, v ktorom prekvapujúco prehral s Austrálčanom Thanasim Kokkinakisom 6:3, 3:6, 6:7 (4). Miami, 24. marec 2018. Foto: SITA/AP.

MIAMI 25. marca (WebNoviny.sk) – Švajčiarsky obhajca trofeje Roger Federer prehral 6:3, 3:6, 6:7 (4) s austrálskym kvalifikantom Thanasim Kokkinakisom v sobotňajšom stretnutí 2. kola dvojhry na tenisovom turnaji ATP World Tour Masters 1000 Miami Open presented by Itaú v americkom Miami na Floride. Znamená to, že Španiel Rafael Nadal sa k 2. aprílu stane staronovou jednotkou svetového rebríčka, hoci sám momentálne absentuje v súťažnom dianí pre obnovené zranenie bedrového svalu.

Tridsaťšesťročný grandslamový rekordér s 20 titulmi z veľkej štvorky Federer minulú nedeľu – tiež ako obhajca trofeje – prehral z troch mečbalov pri vlastnom podaní s Argentínčanom Juanom Martínom Del Potrom 4:6, 7:6 (8), 6:7 (2) vo finále na pacifickom pobreží USA v kalifornskom Indian Wells. Na 1. kolo v Crandon Parku v lokalite Key Biscayne mal voľný žreb. Potreboval aspoň prienik do štvrťfinále, aby zotrval na čele hodnotenia.

Sebakritický Federer

Federer po prehre oznámil, že druhý rok v rade kompletne vynechá antukovú časť sezóny vrátane parížskeho grandslamového Roland Garros (27. mája – 10. júna). Vo svojom štvrtom funkčnom období je na vrchole hodnotenia od 19. februára, a to dovedna rekordný 307. týždeň, má pred sebou ešte 308. týždeň, kým sa pred neho vráti Nadal.

Dvadsaťjedenročný Kokkinakis, momentálne 175. v počítačovom poradí, je rebríčkovo najnižšie postaveným premožiteľom úradujúceho lídra od roku 2003, keď Španiel Francisco Clavet, vtedy 178. v systéme, prekonal Austrálčana Lleytona Hewitta – tiež v Miami. Federer utrpel dve prehry v rade prvý raz od roku 2014.

„Po tomto zápase si zaslúžim, aby som prišiel o ten post jednotky. Tak to cítim,“ sebakriticky vyhlásil Federer a dodal: „Vždy, keď som mal šancu, udialo sa niečo nepriaznivé: moje zlé rozhodnutia, jeho dobré. Som sklamaný. Neviem, prečo som sa dnes nedokázal dostať na hernú úroveň, s ktorou by som mohol byť spokojný.“

Kokkinakis vyzve Verdasca

Švajčiar síce hral s mladým Austrálčanom premiérovo, ale už si spolu zatrénovali: „Vždy sa mi páčila jeho hra. Teším sa s ním, že sa mu podarilo presadiť sa ňou na veľkej scéne. Je to preňho významný výsledok a dúfam, že bude určujúci v jeho kariére.“

Kokkinakis skonštatoval: „Keď sa hrá na môj obraz, nevidím veľa súperov, ktorí by mi dokázali kontrovať. Len potrebujem predvádzať moju hru, agresívny tenis.“

Mladý Austrálčan v minulosti bol aj na 69. priečke v renkingu, jeho kariéru už v takto skorom štádiu poznačili zdravotné problémy. V 3. kole v Miami bude rodák z Adelaide čeliť skúsenému 34-ročnému ľavorukému Španielovi Fernandovi Verdascovi nasadenému ako tridsiatemu prvému.

Miami – dvojhra – 2. kolo

Thanasi Kokkinakis (Aus.) – Roger Federer (Švaj.-1) 3:6, 6:3, 7:6 (4)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Rafael NadalRoger Federer