Nové lietadlo Spartan už priviezlo slovenským vojakom na Cypre materiál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lietadlo C 27J Spartan
Pohľad na dopravné lietadlo Spartan na letisku v Kuchyni. Foto: SITA/MO SR.

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Nové dopravné lietadlo C-27J Spartan, ktoré majú od konca minulého roka vo výzbroji Ozbrojené sily SR, už plní svoje úlohy.

Mierová misia UNFICYP

Prepravu materiálu a výstroje slovenskému kontingentu, ktorý pôsobí v rámci mierovej misie UNFICYP na Cypre, si tak ozbrojené sily po rokoch zabezpečili opäť vo vlastnej réžii.

„Som veľmi rád, že naše nové dopravné lietadlo Spartan po absolvovaní cvičných letov a potrebnom zaškolení pilotov už plní svoje úlohy a je pripravené plniť ich aj v rámci domáceho aj medzinárodného krízového manažmentu. Spôsobilosť dopravného letectva je pre každé ozbrojené sily veľmi dôležitá, a preto je veľké pozitívum, že sa nám ju podarilo obnoviť,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Zľava pre omeškanie dodávky lietadla

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim doplnil, že už prvé nasadenie pri doprave materiálu do misie UNFICYP usporilo Slovensku nemalé finančné prostriedky, ktoré môžu byt použité na plnenie ďalších úloh ozbrojených sí.

Nákup dvoch dopravných lietadiel C-27J Spartan sa uskutočnil v súlade s Koncepciou rozvoja Vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

Za omeškanie dodávky prvého lietadla sa súčasnému vedeniu rezortu obrany podarilo z pôvodnej ceny lietadla uplatniť zľavu z omeškania vo výške takmer 900-tisíc eur. Druhé z lietadiel Spartan by malo byť na Slovensko dovezené v najbližších dňoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan MaximPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky