Slovensko si predvolá veľvyslanca Ruska, žiada vysvetelenie k prípadu otrávenia Skripaľa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 26. marca (WebNoviny.sk) – Po starostlivom zvážení alternatív sa ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí rozhodlo bezodkladne si predvolať veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku a požiadať ho o vysvetlenie k prípadu otrávenia dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie chemickou bojovou látkou novičok.

„Vývoj situácie ako aj odpovede Ruska na výzvy, ktoré mu adresovali štáty EÚ – vrátane Slovenska – ovplyvní ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť,“ uviedlo v pondelok poobede ministerstvo zahraničných vecí v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca rezortu Peter Susko.

Krajiny hromadne vyhostia diplomatov

„Slovenská republika jednoznačne odsúdila útok chemickou bojovou látkou v Salisbury v Spojenom kráľovstve, prihlásila sa k záverom Európskej rady 22. marca 2018 a vyhradila si právo prijať ďalšie kroky v súvislosti s týmto prípadom,“ píše sa ďalej.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v pondelok oznámil, že 14 členských krajín Európskej únie sa rozhodlo v nadväznosti na prípad vyhostiť ruských diplomatov. Český premiér Andrej Babiš oznámil, že z Prahy odídu traja diplomati, Poľsko vyhostí štyroch.

Diplomatov vyhostia aj pobaltské štáty, Dánsko či Taliansko. Solidaritu Veľkej Británii preukázala aj Ukrajina a Spojené štáty americké, ktoré vyhostia 60 diplomatov a zavrú konzulát v Seattli.

Špióna otravili nervovo-paralytickou látkou

Skripaľa a jeho dcéru otrávili 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury nervovo paralytickou látkou novičok vyvinutou v sovietskych laboratóriách. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave. Moskva tvrdí, že na vývoji jedu pracovalo Česko, Británia či Švédsko a Slovensko.

Česko aj Švédsko si už ruských veľvyslancov predvolali. Britská premiérka Theresa May vyhlásila, že za otravou stojí Rusko. Podľa šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona môže byť za útokom priamo Vladimír Putin. Británia už reagovala vyhostením 23 ruských diplomatov. Rusko vinu kategoricky odmieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej BabišDonald TuskSergej SkripaľVladimir Putin
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR