Maroko varuje pred útokom na Front Palisario, poslalo OSN výzvu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Antonio Guterres
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres Foto: SITA/AP

NEW YORK 5. apríla (WebNoviny.sk) – Marocký minister zahraničných vecí varoval, že krajina môže použiť všetky možnosti vrátane vojenskej akcie na zakročenie proti Frontu Polisario na Západnej Sahare, ak Organizácia Spojených národov (OSN) nebude konať proti plánovaniu a budovaniu jeho vojenských stanovíšť v tamojších nárazníkových zónach.

Maroko plánuje v prípade nečinnosti OSN zasiahnuť

Násir Búríta počas tlačovej konferencie uviedol, že najnovšie akcie hnutia, ktoré presadzuje osamostatnenie spomínaného regiónu, ohrozujú prímerie z roku 1991. „Maroko jasne hovorí, že zvažuje všetky možnosti. Na tomto území nedovolí žiadne zmeny. Ak OSN a medzinárodná komunita nezakročia, urobí tak Maroko,“ vyjadril sa minister.

Búríta uviedol, že sa v stredu stretol s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a dal mu list od kráľa Muhammada VI., ktorý s ním komunikoval aj telefonicky. „Kráľ zdôraznil, že by na tento problém malo byť čoskoro riešenie, inak bude musieť prevziať zodpovednosť,“ povedal diplomat.

Predložili aj dôkazové materiály

Minister sa tiež vyjadril, že Guterresovi v súvislosti so situáciou predložil „fakty a dôkazy“ vrátane satelitných snímok z 26. a 29. marca, ktoré zobrazujú, ako Front Polisario stavia stanovištia v nárazníkovej zóne kontrolovanej OSN.

Okrem toho mu tiež ukázal oznámenia hnutia o tom, ako do zóny podľa jeho slov presúvajú „svoje takzvané vedenie“ a plánujú vybudovať vojenské zariadenia.

Podľa Búrítu je OSN zodpovedná za udržiavanie prímeria a mala by reagovať na „skutočnú a vážnu hrozbu“, ktorej čelí. Pochválil však kroky osobného vyslanca generálneho tajomníka pre Západnú Saharu Horsta Köhlera, ktorý sa pokúša o obnovenie politických rokovaní medzi hnutím a Marokom.

Nevyhnutnou bude aj spoluúčasť Alžírska

Minister uviedol, že aby bol daný politický proces úspešný, musí sa na ňom zúčastniť aj Alžírsko, ktoré hnutie finančne, zbrojne aj diplomaticky podporuje.

O postupe členov hnutia Front Polisario marocký minister zahraničia hovoril už začiatkom týždňa. Jeho tvrdenia vtedy zástupca Frontu Polisario v OSN Ahmed Buchárí označil za „nepodložené a nepravdivé“. V pondelok v tejto súvislosti poslal Bezpečnostnej rade OSN list, v ktorom vysvetlil, že mierová misia v Západnej Sahare nehlásila žiadne porušenia prímeria.

Buchárí zároveň obvinil Maroko, že sa snaží zmeniť súčasný stav v oblasti a obvineniami sa len pokúša odviesť pozornosť od tamojšej patovej situácie. Ako v stredu informovala alžírska tlačová agentúra APS, citujúc Front Polisario, Buchárí v utorok podľahol dlhodobej chorobe.

Front Palisario sa dožaduje referenda

Maroko anektovalo Západnú Saharu, ktorá bola kolóniou Španielska, v roku 1975 a bojovalo tam so spomínaným hnutím. V roku 1991 sa cez OSN dohodli na prímerí. Maroko územie považuje za svoje „južné provincie“ a ponúka mu rozsiahlu autonómiu. Front Polisario však trvá na osamostatnení, o ktorom by rozhodlo referendum.

OSN má od roku 1991 na Západnej Sahare mierovú misiu známu ako MINURSO, ktorá by tam mala pôsobiť do konca apríla. Očakáva sa však, že jej pôsobenie predĺži.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov