Zasadne Bezpečnostná rada OSN, experti pokračujú vo vyšetrovaní chemického útoku v Dúmá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Syria
Vojak OSN zbiera vzorky z údajného chemického útoku v meste Dúmá v Sýrii. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 14. apríla (WebNoviny.sk) – Misia Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorej experti majú v Sýrii vyšetrovať údajný chemický útok v meste Dúmá pri Damasku, bude pokračovať podľa plánu. Ako uviedli v oficiálnom vyhlásení, budú naďalej pokračovať v zisťovaní faktov súvisiacich s obvineniami z použitia chemických zbraní v Dúme.

Informovali o tom v súvislosti s útokom Spojených štátov, Francúzska a Veľkej Británie na ciele v Sýrii, ktorý mal podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa potrestať sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada za zjavný chemický útok proti civilistom a odradiť ho od toho, aby to spravil znovu.

Podľa zástupcov Pentagonu bol útok namierený proti Asadovmu programu vývoja a výroby chemických zbraní. Svoju podporu v tejto súvislosti vyjadrili Európska únia, Nemecko, Izrael a ďalší spojenci.

Rusi nenašli žiadne dôkazy

Ruský prezident Vladimir Putin, naopak, útok odsúdil ako agresiu, ktorá zhorší humanitárnu katastrofu v Sýrii, a vo vyhlásení, ktoré zverejnil Kremeľ, sa tiež vyjadril, že Moskva požiada o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). To by sa malo podľa informácií agentúry AP uskutočniť ešte v sobotu.

Útok mal podľa Putina „deštruktívny vplyv na celý systém medzinárodných vzťahov“. Zopakoval pritom ruský postoj, podľa ktorého bol údajný chemický útok v meste Dúmá pri Damasku, falošný, s tým, že ruskí experti podľa neho na mieste nenašli žiadne dôkazy. Kritizoval tiež USA a ich spojencov za to, že nepočkali na výsledky vyšetrovateľov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Stovky zranených, desiatky mŕtvych

Údajný chemický útok v meste Dúmá pri Damasku si podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadal vyše 500 zranených a niekoľko desiatok mŕtvych. Sýria a jej spojenec Rusko odmietajú tvrdenia, podľa ktorých za incidentom stojí armáda prezidenta Baššára al-Asada.

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Chámeneí označil útok Spojených štátov a ich spojencov za „vojnový zločin“. Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA, podľa ktorej sa tak vyjadril na stretnutí s iránskymi predstaviteľmi a veľvyslancami niektorých moslimských krajín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov