Slovensko a Taliansko budú spolupracovať pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka, podporí ich aj Europol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Kuciak, Martina Kušnírová
Fotografia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej pri sviečkach na ich pamiatku. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel

BRATISLAVA 18. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenské a talianske orgány sa dohodli na spoločnom postupe pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Na svojej internetovej stránke o tom informuje organizácia Eurojust, ktorá má za úlohu koordinovať ich spoločný postup.

„Podpora talianskych orgánov umožní slovenskej strane lepší prístup k vyšetrovacím verziám spojeným s medzinárodným organizovaným zločinom, urýchli vyšetrovanie a dúfame, že privedie pred spravodlivosť páchateľov tohto skutku,“ uvádza Eurojust. Spolu s organizáciou Europol má Eurojust taktiež poskytovať vyšetrovaniu finančnú a logistickú podporu.

Prezident Eurojustu a zároveň zástupca SR pri tejto organizácii Ladislav Hamran zdôraznil, že vražda je bezprecedentnou udalosťou v histórii Slovenska a prirodzene vzbudila pozornosť aj za našimi hranicami.

„Eurojust je pripravený na operačnú a praktickú pomoc a umožnenie prokurátorom rozšíriť a prehĺbiť ich snahy prostredníctvom právnych expertíz a najmodernejších zariadení, ktoré sú k dispozícii,“ dodal.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili na konci februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Kuciak
Firmy a inštitúcie EuropolPZ Policajný zbor SR