Colníci v minulom roku zhabali falzifikáty za niekoľko miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
COLNÍCI: Fejky luxusného obleèenia
Stovky falzifikátov rôznych textilných výrobkov luxusných značiek zaistili colníci v skladoch na Starej Vajnorskej v Bratislave. Ak by sa šály, pyžamy, deky, pančuchy či ponožky dostali na trh ako originálne výrobky, obchodníci by na tom zarobili viac ako 400-tisíc eur. Bratislava, 23. marec 2018 Foto: SITA/Colný úrad Bratislava

BRATISLAVA 26. apríla (WebNoviny.sk) – Pri príležitosti dnešného Svetového dňa duševného vlastníctva Finančná správa zverejnila štatistiku zhabaných falzifikátov za minulý rok. Ich počet rastie a predstavuje hrozbu predovšetkým pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov.

Colníci za minulý rok zhabali falzifikáty značkových vecí za takmer 3,5 milióna eur. Informovala o tom Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy.

Najčastejšie zaisteným tovarom boli parfumy

V 1 363 prípadoch zadržali colníci falzifikáty ešte skôr, ako sa dostali na slovenský či európsky trh. Pri dovoze zachytili 79 362 kusov výrobkov za viac ako 1,5 milióna eur. Išlo najmä o textilný tovar a obuv. Finančná správa za rok 2017 eviduje na domácom trhu 918 prípadov podozrenia z porušenia práv duševného vlastníctva, čo predstavuje 55 747 kusov tovaru v hodnote 1 800 396 eur.

Najčastejšie zaisteným tovarom boli parfumy, kozmetika a textilný tovar. Hlavným producentom porušujúcim práva duševného vlastníctva naďalej zostáva Čína, kde sa vyrába až 85 percent zo všetkých falšovaných produktov.

Falzifikáty hračiek, zapaľovačov i batohov

Trnavskí colníci v roku 2017 odhalili napríklad napodobeniny značkovej posteľnej bielizne za takmer pol milióna eur. Okrem iného zaistili aj 45 000 falzifikátov – hračiek, zapaľovačov, štítkov na kabelky v hodnote zhruba 700 000 eur.

Nitrianski colníci zachytili v minulom roku fejky revitalizačného oleja a batohov. Ich predajom by vznikla škoda za 150 000 eur.

Bratislavskí colníci zaistili zásielky z Indie, v ktorých sa nachádzali generiká liekov na zvýšenie mužskej potencie a psychiatrických porúch. Chýbalo im povolenie EÚ, na čiernom trhu by ich hodnota presiahla 147 000 eur. Takisto sa im podarilo zachytiť tisícky kusov bižutérie ako prsteňov, náušníc, príveskov, náramkov a náhrdelníkov v hodnote 700 000 eur.

Svetový deň duševného vlastníctva

„Porušovanie práv duševného vlastníctva spôsobuje značné hospodárske ujmy a rastúci počet falšovaných výrobkov predstavuje hrozbu pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. Colné orgány EÚ preto zohrávajú dôležitú úlohu pri zabraňovaní dovozu výrobkov, ktoré porušujú práva duševných vlastníkov. Na túto tému upozorňuje aj Svetový deň duševného vlastníctva, ktorý si každoročne pripomíname 26. apríla, pretože v tento deň v roku 1970 nadobudol účinnosť Dohovor o zriadení Svetovej organizácie duševného vlastníctva,“ píše sa v tlačovej správe s tým, že tento týždeň sa na Slovensku konajú rôzne akcie a kampane zamerané na zvyšovanie povedomia verejnosti o význame práv duševného vlastníctva pri podpore inovácií a tvorivosti. Úrad priemyselného vlastníctva v spolupráci s finančnou správou a občianskym združením Vedecká hračka pripravil pre 250 žiakov a študentov sériu prednášok v spojení s tvorivými dielňami na tému „Tvorivosť a falšovanie“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Finančná správa SR