Slovensko je podľa zvieracej ombudsmanky krajinou tyranov, tí však za mrežami nekončia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slepý pes, týranie zvierat, týranie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. apríla (WebNoviny.sk) – Za týranie zvierat nešiel ani minulý rok nikto do väzenia, hoci ochranári evidujú desiatky prípadov. Ako v piatok informovala organizácia Zvierací ombudsman, v minulom roku bolo odsúdených deväť ľudí na podmienečné tresty či verejnoprospešné práce.

Len 6 nepodmienečne odsúdzených za 7 rokov

Za zanedbanie starostlivosti o zvieratá, čiže katastrofálnu podvýživu alebo neriešený zlý zdravotný stav, nebol odsúdený nikto. Podľa štatistík ministerstva spravodlivosti za posledných sedem rokov bolo na Slovensku nepodmienečne odsúdených za trestný čin týrania zvierat iba šesť ľudí. Zvierací ombudsman však pripomína, že v parlamente je už novela veterinárneho zákona, ktorá tresty za týranie zvierat sprísňuje.

Situácia je v ostrom protiklade s realitou, ktorej čelia útulky a občianske združenia na pomoc zvieratám po celom Slovensku. „Sme krajina tyranov zvierat, a pritom štatistiky hovoria o nulovom počte odsúdených a do 35 ohlásených trestných činov ročne,“ hovorí zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová, ktorá je odborníčkou na trestné právo v oblasti ochrany zvierat.

Nemajú strach z trestu

Ochranári a dobrovoľníci z útulkov nemajú kapacity ani odborné znalosti na trestnoprávne riešenie problému „V prvom rade sa starajú o to, aby tieto zvieratá prežili, a sústredia sa na hľadanie nových domovov pre ne. Čas ani energiu podávať fundované trestné oznámenia, dožadovať sa odpovedí, dohliadať na to, či bola dodržaná zákonom stanovená lehota na vyjadrenie alebo podanie opravného prostriedku, jednoducho pri svojej práci nemajú,“ vysvetlila Stanová. Aj preto podľa nej nedochádza k zmene, ľudia nemajú strach z trestu a nik podobné činy ani nenahlasuje.

Stanová spomenula aj posledný prípad muža z Nitry, ktorý začiatkom týždňa takmer na smrť dobil kocúra. Podnetom na útok, smerovaný najmä na hlavu zvieraťa, bol fakt, že susedov kocúr mu mal vbehnúť do domu za mačkou a poškodiť závesy.

Kocúr prišiel o zrak

Zviera muž mlátil konárom, zastavil ho až nevlastný syn vo chvíli, keď sa už z posledných síl plazilo po miestnosti. Kocúr útok nakoniec prežil a zotavuje sa v útulku. Z dôvodu úderov do hlavy však zrejme prišiel o zrak. Polícia útok rieši ako trestný čin týrania zvierat, muža zrejme čaká vyšetrovanie a trestné stíhanie.

Iniciatíva Zvierací ombudsman patrí pod Alianciu združení na ochranu zvierat, ktorá vznikla v roku 2013 a je apolitická. Jej cieľom je presadenie systémových zmien na účely zlepšenia podmienok života zvierat na Slovensku. Aliancia združuje 15 organizácií na ochranu zvierat z celého Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR