Od mája budú 13. a 14. platy čiastočne oslobodené od daní a odvodov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, bývanie, kalkulačka
Foto: ilustračné,Thinkstockphotos

BRATISLAVA 1. mája (WebNoviny.sk) – Od 1. mája tohto roka sa začína uplatňovať novela Zákonníka práce, ktorou sa zavádza čiastočné oslobodenie 13. a 14. platov od daní a odvodov.

Oslobodenie sa bude týkať aj štátnych zamestnancov

Dobrovoľne vyplatené 13. a 14. platy budú postupne oslobodené od daní a odvodov do sumy 500 eur pod podmienkou, že budú aspoň vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca.

Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorá nadobúda účinnosť od 1. mája tohto roka. Čiastočné oslobodenie 13. a 14. platov od daní a odvodov, ktoré presadili poslanci NR SR za SNS, sa bude vzťahovať nielen na súkromný sektor, ale aj na zamestnancov pracujúcich v štátnej a verejnej službe.

Trináste platy bude zamestnávateľ vyplácať v júni a 14. platy v decembri. Novela pracovného kódexu ich definuje ako peňažné plnenia, ktoré môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi pri príležitosti obdobia letných dovoleniek a vianočných sviatkov.

Pracovný pomer musí trvať aspoň dva roky

Podmienkou bude to, aby pri 13. plate oslobodenom od daní a odvodov pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky. Oslobodenie 14. platu od daní a odvodov bude podmienené tým, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a druhou podmienkou bude, aby zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi aj 13. plat.

Trinásty plat v sume aspoň priemerného mesačného zárobku zamestnanca bude do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od tohto roku, od dane z príjmov v roku 2019 a od sociálnych odvodov až od roku 2021.

Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodí od zdravotných odvodov od tohto roka, od dane z príjmov takisto od tohto roka a od sociálnych odvodov od roku 2019. Zo sumy 13. a 14. platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa bude naďalej platiť daň z príjmov aj sociálne a zdravotné odvody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana