Prvý máj je pre ľavičiara Blahu najdôležitejším sviatkom v roku, vo vzduchu cíti revolúciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ľuboš Blaha
Predseda výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha. Foto: archívne, SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 1. mája (WebNoviny.sk) – Prvý máj je podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) pre každého ľavičiara tým najdôležitejším sviatkom v roku.

Jubilejné výročie

„Je to ten ´najsvätejší´ deň pre ľudí práce. V celom svete sa konajú masové protesty pracujúcich ľudí, na ktorých ľudia volajú po spravodlivejšej spoločnosti, po zastavení vykorisťovania, po odstránení sociálnej nerovnosti,“ povedal v utorok pre agentúru SITA Blaha.

Blaha upozornil, že tohto roku si pripomíname aj 50. výročie májových revolučných udalostí vo Francúzsku, keď študenti povstali proti kapitalizmu a neslobode. „Preto v mnohých európskych štátoch očakávam ešte masovejšie prvomájové protesty ako po uplynulé roky. Ľudia majú plné zuby kapitalizmu, globalizácie a rastúceho militarizmu. V ovzduší cítim revolúciu,“ vyhlásil Blaha.

Neoliberalizmus je zlo

Na Slovensku ešte stále podľa Blahu dominuje neoliberálny diskurz, podľa ktorého tvoria hodnoty biznismeni a pracujúci ľudia vrátane robotníkov, učiteľov, zdravotníkov či úradníkov sú vytláčaní na okraj spoločnosti a toto treba zastaviť.

„Neoliberalizmus je zlo. Je to ideológia, ktorá vyhovuje iba tým najbohatším. Na Slovensku musíme robiť všetko pre to, aby sa zvyšovali mzdy, posilňovali odbory, zmenšovala sa nerovnosť a fungoval sociálny štát. Musíme podporovať štátne a družstevné vlastníctvo a ekonomickú demokraciu. Musíme tlačiť na rast minimálnej mzdy a elimináciu vykorisťovania. Prvý máj by mal našu ľavicu naštartovať, aby sme sa pobili za práva a záujmy pracujúcich ľudí,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľuboš Blaha
Firmy a inštitúcie SMER-SD