Generál Maxim odovzdal svoju funkciu Zmekovi, jeho nomináciu kritizovala nielen opozícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maxim, Gajdoš, Zmeko
Zľava: Nový náčelník GŠ OS SR Daniel Zmeko, končiaci náčelník GŠ OS SR Milan Maxim a minister obrany SR Peter Gajdoš počas slávnostného ceremoniálu odovzdania a prevzatia funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) SR v areáli Ministerstva obrany SR. Bratislava, 4. máj 2018. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 4. mája (WebNoviny.sk) – Doterajší náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim oficiálne odovzdal funkciu svojmu nástupcovi. Na piatkovom slávnostnom odovzdaní sa poďakoval všetkým profesionálnym vojakom, rodine, blízkym či ministrovi obrany Petrovi Gajdošovi.

Generál Maxim po oficiálnom programe uviedol, že najbližšieho pol roka plánuje oddychovať a dať si do poriadku rodinné vzťahy, ktoré vďaka svojej viac ako 43-ročnej službe zanedbával. Svojmu nástupcovi Danielovi Zmekovi poprial veľa šťastia v ďalšej práci, ktorá ho v rezorte obrany čaká.

„V rámci rodinných záležitostí ma zastupovala posledné roky manželka, takže určite sa chcem venovať teraz rodine. Verím, že pán Zmeko zvládne zverené úlohy a bude pokračovať v tom dobrom, čo sme začali. Budem mu nápomocný, pretože niektoré plány nie sú na papieri, ale v hlave, takže budeme spolu ešte hovoriť o pracovných záležitostiach,“ uviedol Maxim. Súčasnému náčelníkovi Generálneho štábu uplynie funkčné obdobie 6. mája, následne jeho funkciu prevezme Zmeko.

Zmekovu nomináciu kritizovala politická opozícia aj časť vysokopostavených predstaviteľov ozbrojených síl. Zmeko na otázku, ako vníma vyjadrenia na svoju osobu či odchod Pavla Macka z armády, reagoval slovami, že ho to mrzí, ale nemôže nikoho nútiť, aby v ozbrojených silách zostal proti svojej vôli.

„Ľudsky ma to mrzí, ale z profesionálneho hľadiska nie, pretože musíme sa s týmto vysporiadať a na uvoľnené miesto po generálovi Mackovi nájsť vhodného človeka. Na svoju prácu sa teším, chcem ku všetkým povinnostiam pristúpiť čo najviac zodpovedne. Priority zostávajú, teda vybudovať moderné ozbrojené sily, ktoré musia ísť ruka v ruke so starostlivosťou o personál,“ povedal Zmeko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel ZmekoMilan MaximPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republiky