Novičok sa v Česku nevyrábal ani neskladoval, tvrdí Babiš po rokovaní s vojenským spravodajstvom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Babiš
Bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: archívne, SITA/AP.

BRATISLAVA 7. mája (WebNoviny.sk) – Český premiér v demisii Andrej Babiš tvrdí, že nervovoparalytická látka novičok sa v Českej republike nevyrábala ani neskladovala. Vyjadril sa tak po stretnutí s predstaviteľmi Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) a Vojenského spravodajstva. Babiš tak vyvrátil tvrdenia prezidenta Miloša Zemana, ktorý vo štvrtok uviedol, že sa látka v ČR v malom množstve vyrábala a testovala.

„Vlani na jeseň bol vo Vojenskom výskumnom ústave ministerstva obrany v Brne testovaný nervovoparalytický jed označovaný ako A-230. Množstvo vyrobeného jedu bolo údajne pomerne malé a po testovaní bol tento jed zničený,“ vyjadril sa vo štvrtok Zeman.

Látku nakoniec zničili

V Českej republike vlani v rámci programu na ochranu pred zbraňami hromadného ničenia testovali látku typu novičok A-230. Vedci vykonali mikrosyntézu, ale samotnú látku neizolovali. „Tento postup nie je podľa Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť považovaný za výrobu ani vývoj,“ uviedol Úrad vlády na svojej webstránke a dodal, že výsledný produkt zničili.

Podľa Úradu vlády Zeman rozdielne pochopil termíny výroba a testovanie. Úrad celú situáciu označil za nedorozumenie a pripomenul, že tieto termíny v minulosti nepresne použil aj šéf Vojenského výskumného ústavu, kde sa látka testovala. Prezidentov hovorca v pondelok v reakcii na premiérove tvrdenia uviedol, že Zemanove slová nie sú v rozpore s Babišovým vyhlásením.

Otrávenie ruského agenta Skripaľa

V marci vo Veľkej Británii otrávili nervovoparalytickou látkou typu novičok ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Rusko v reakcii na obvinenia, že za otrávením Skripaľa stojí, uviedlo, že látka mohla byť i z Česka.To česká diplomacia ale odmietla.

Ako pripomína spravodajský portál Novinky.cz, látka A-230 sa líši od novičoku použitého v prípade Skripaľa a jeho dcéry. V tomto prípade išlo o látku A-234, ktorá sa od A-230 líši zložením. Informácie pochádzajú z webstránky www.novinky.cz a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej BabišMiloš Zeman