Slovenskí archeológovia zaujali svojou prácou Grékov, chystajú spoločné projekty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Archeologia nalezisko
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 8. mája (WebNoviny.sk) – Grécki vedci majú záujem o skúsenosti odborníkov z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Zároveň chcú v najbližších mesiacoch špecifikovať ďalšie oblasti, v ktorých by sa vytvorili spoločné vedecko-výskumné projekty obidvoch krajín.

Prehliadka modernej technológie

Úzka spolupráca bola témou počas návštevy predsedu SAV Pavla Šajgalíka v Grécku. Po prehliadke modernej technológie, ktorú grécki archeológovia používajú pri vykopávkach, sa predseda akadémie stretol s profesorom Christofilisom Maggidisom. Uznávaného odborníka zaujali naše metódy výskumu.

„Grécki vedci robia momentálne výskum zlatej pokladnice v Mykénach a v podzemí majú ešte veľkú časť neobjavených artefaktov. Zaujímajú ich metódy skúmania vecí pod zemským povrchom. Vďaka našim unikátnym metódam sa na Slovensku podarilo nájsť mnohé významné náleziská. Grécka strana má preto pripravené dva projekty, do ktorých nás chcú zapojiť,“ povedal Pavol Šajgalík.

Memorandum o spolupráci

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková, iniciátorkou intenzívnejšej vedeckej spolupráce obidvoch krajín je veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Grécku Iveta Hricová.

Pracovná cesta priniesla aj dohodu na príprave Memoranda o spolupráci SAV s Univerzitou v Patrase, ktorá dosahuje v juhoeurópskom regióne výnimočné výsledky.

„Teší nás záujem gréckej strany. Vďaka tomu boli aj moje rokovania s alternujúcim ministrom pre vedu a inovácie Grécka Kostasom Fotakisom a s predsedom Národnej nadácie Grécka pre výskum Vasilisom G. Gregorioum veľmi úspešné,“ uzavrel Šajgalík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Šajgalík
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied