Irán v reakcii na Trumpovo rozhodnutie pohrozil obnovením jadrových aktivít

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Americký prezident Donald Trump. Foto: archívne, SITA/AP.

WASHINGTON 9. mája (WebNoviny.sk) — Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia „ľutujú“ rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom.

Informovala o tom kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá Trumpov krok označila za ohrozenie medzinárodných snáh na obmedzenie jadrových zbraní.

Dohoda z roku 2015

Kancelária uviedla, že Macron hovoril v utorok večer s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britkou premiérkou Theresou Mayovou o dohode i ďalších krokoch po Trumpovom rozhodnutí.

Tri európske krajiny dohodu v roku 2015 vyrokovali spolu s USA, Ruskom a Čínou. Európske mocnosti ju stále podporujú a považujú ju za najlepší spôsob obmedzenia jadrových ambícií Teheránu.

Izrael víta krok USA

Iránsky prezident Hasan Rúhání pohrozil, že Irán je pripravený obnoviť svoje jadrové aktivity, pričom stať by sa tak mohlo už „v nadchádzajúcich týždňoch“.

Vyjadril sa tak v živom vysielaní v štátnej televízii krátko po Trumpovom rozhodnutí. Zároveň uviedol, že posiela na rokovania do zvyšných krajín zapojených do dohody ministra zahraničia Mohammada Džaváda Zarífa.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naopak krok USA privítal a označil ho za „historický“. Ponechanie dohody v jej súčasnej podobe by podľa neho totiž znamenalo „katastrofu pre náš región i svetový mier“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováBenjamin NetanjahuDonald TrumpEmmanuel MacronHasan RúháníTheresa Mayová