Stará Ľubovňa vypla semafory, šoféri sa budú riadiť zvislým dopravným značením

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Semafor
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger.

POPRAD 11. apríla (WebNoviny.sk) – Stará Ľubovňa od piatka zmenila režim fungovania jedinej svetelnej signalizácie v meste, ktorú vypla. Vodiči sa tak budú musieť zaobísť bez semaforov a vrátiť sa k zvislému dopravnému značeniu.

Stav potrvá do konca roka

Radnica, ktorá je vlastníkom semaforov, si od tohto kroku sľubuje zlepšenie plynulosti cestnej dopravy. Život v meste bez semaforov potrvá do konca roka, keď zmenu dopravnej situácie opätovne vyhodnotia.

Radnica rozhodla o osude jedinej svetelnej signalizácie v meste, na križovatke ulíc Levočská a 1. mája v blízkosti centra mesta, už vo februári, keď sa začala zaoberať myšlienkou, že semafory odstaví.

Tie boli na križovatke umiestnené v roku 2002, údajne pre autoškolu, ktorá nemala kde robiť skúšobne jazdy, keďže dovtedy v meste žiadne semafory neboli.

Semafor spôsoboval dopravné zápchy

Podľa radnice však za posledných desať rokov pribudlo vozidiel o sto percent a jediný semafor v meste začal spôsobovať dopravné zápchy v širšom centre. Radnica zaznamenala aj množstvo podnetov, sťažností od občanov s výzvou riešiť situáciu.

Na mesiac mesto semafory skúšobne vyplo. „Testovanie sa uskutočnilo od 26. februára do 26. marca. Počas týchto dní sme dopravnú situáciu v tomto úseku monitorovali a vyhodnotili,“ uviedol primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko. Dočasné odstavenie semaforov podľa prednostu MsÚ Aleša Solára, paradoxne, prinieslo lepšiu plynulosť dopravy.

Semafory neodstránia

„Na základe toho sme zvolali dopravnú komisiu, požiadali o potrebné stanoviská dotknutých orgánov a po ich získaní sme semafory vypli,“ uviedol pre agentúru SITA prednosta.

Radnica semafory neplánuje odstrániť, len nebudú funkčné. Pre vodičov to znamená, že sa budú riadiť zvislým dopravným značením. Tento stav potrvá až do konca kalendárneho roka. Radnica nevylučuje ich operatívne zapnutie v prípade, že si to bude vyžadovať mimoriadna situácia. Opätovné spustenie svetelnej signalizácie bude v kompetencii náčelníka mestskej polície.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia