V Malej Fatre budú opäť počítať medvede, na monitoring sa môžu prihlásiť aj dobrovoľníci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Medveď
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – V pohorí Malá Fatra budú na budúci víkend opäť počítať medvede. Už 15. ročník monitoringu organizuje v dňoch 8. až 10. júna občianske združenie Fatranský spolok a Správa Národného parku Malá Fatra.

Stacionárny monitoring

Vzhľadom na charakter územia, ktoré je pomerne lesnaté, monitoring neumožňuje získať presné údaje o počte medveďov v Malej Fatre.

„Toto nie je ani hlavným cieľom. Monitoring podáva prehľad o časovo-priestorovej distribúcii a aktivite medveďov, o ich väzbe k prostrediu, o správaní sa a poukazuje na pohlavnú a vekovú štruktúru populácie,“ píše Fatranský spolok na svojej internetovej stránke.

Takzvaný stacionárny monitoring je založený na priamych vizuálnych pozorovaniach jedincov. V rámci územia sú určené pozorovacie stanovištia, z ktorých sa medvede sledujú. Nachádzajú sa v relatívne prehľadnej krajine v predhorí, na horských lúkach či okrajoch rúbanísk.

Úlohy mapovateľa

Úlohou mapovateľa je zostať v pridelenej lokalite počas troch dní a pozorovať určený priestor. Do podkladov musí zaznamenať každé pozorovanie.

Zapísať by mal čas a dĺžku pozorovania, správanie sa a počet jedincov, odhad hmotnosti či výšku v kohútiku, sfarbenie, vodiace samice, rušivé činitele a ďalšie informácie. Pozorovania sa zaznačujú aj do mapovej prílohy. Na základe takýchto jednoznačných informácií možno pomerne dobre eliminovať duplicitné záznamy.

Pozorovaním sa napríklad zistilo, že výskyt medveďov je ovplyvňovaný potravou. Počas júnových monitoringov sú jej zdroje rozmiestnené relatívne rovnomerne, no môže sa nachádzať aj na rôznych miestach s prichystanou potravou.

Zistilo sa, že medvede navštevovali miesta prikrmovania najčastejšie o 21:00. Lokality najviac využívali mladí samci. Samice s mláďatami prichádzali na miesta ako prvé, dospelé samce mali tendenciu prichádzať až v noci. Na monitoring sa môžu prihlasovať aj dobrovoľníci. Viac informácií ako aj prihlasovací formulár je na stránke Fatranského spolku https://www.malafatra.org/stacionarny-monitoring/

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia