Exekučná amnestia nie je istá, v koalícii sa o téme starých exekúcii stále diskutuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Exekučná amnestia bola iba jedným z možných riešení starých exekučných konaní, v ktorých sa reálne nič nevymáha.

Uviedol to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) po stredajšom rokovaní vlády SR. Podľa jeho vyjadrení je zrejmé, že optimálne riešenie sa stále v rámci vládnej trojkoalície iba hľadá.

Na Slovensku takmer 3,7 milióna spisov

Jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská pritom už začiatkom kalendárneho roka 2018 avizovala, že táto novela je takmer pripravená a mala by byť najneskôr na konci februára predložená na rokovanie vlády SR.

Žitňanská chcela presadiť takzvanú exekučnú amnestiu najmä preto, že v súčasnosti je na Slovensku až takmer 3,7 milióna spisov, z čoho v približne štvrtine ide o staršie konania ako 5 či 10 rokov. Exministerka uvádzala, že v týchto starých konaniach sa reálne nič nevymáha.

Amnestia je jedna z možných verzií

Nový minister Gál však nepotvrdil, či koalícia rokuje stále aj o možnosti amnestie, alebo či sú v hre aj iné riešenia.

„Amnestia je jedna z možných verzií, no nemusí k nej dôjsť. Nám ide o to, aby sa zastavili konania, ktoré trvajú dlhšie ako päť rokov. Určite tam budú nejaké výnimky a niekto príde s tým, že v rámci aj takejto starej exekúcie sa vymáha. My v súčasnosti riešime, koľko je tých problematických exekúcii, pretože exekútorov bude musieť vyplatiť štát, takže pripravujeme aj rozpočet. Táto debata je aktuálna v rámci našich koaličných partnerov. Debatujeme s exekútormi aj so súdmi, neviem o tom, že by sa viedli diskusie s veriteľmi, to je skôr kompetencia súdov samotných,“ uviedol Gál.

Či sa tak dostane návrh z dielne rezortu spravodlivosti do vlády ešte v roku 2018, nie je teraz známe. Minister Gál nepredstavil žiadne iné konkrétne opatrenia, ktoré by mohli nahradiť takzvanú exekučnú amnestiu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gábor GálLucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR