Cséfalvayová tvrdí, že odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom ohrozuje globálnu stabilitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Katarína Cséfalvayová
Poslankyňa NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Foto: archívne, SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Predsedníčka Zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová vníma odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom ako poľutovaniahodný a nesprávny krok.

„Jadrová dohoda bolo niečo, čo držalo Irán, takpovediac, na uzde, dnes už môžeme vidieť následky v podobe útoku Iránom podporovaných síl v Sýrii na Golanské výšiny, nehovoriac o tom, že odstúpenie od dohody môže posilniť konzervatívne a voči Západu nepriateľské sily v samotnom Iráne,“ povedala dnes pre agentúru SITA Cséfalvayová.

Šéfka výboru je však rada, že Slovensko a Európska únia majú k problému spoločné stanovisko. „Verím v zdržanlivosť Iránu a dúfam, že aj EÚ prispeje k tomu, aby dohoda platila a aj bez USA splnila svoj cieľ – väčšiu stabilitu a znižovanie hrozby jadrového konfliktu vo svete. Takéto dohody sú s niektorými krajinami potrebné, a preto nerozumiem, prečo USA rokujú so Severnou Kóreou na jednej strane a na druhej vypovedajú jadrovú dohodu s Iránom,“ pripomenula Cséfalvayová s tým, že jadrová dohoda s Iránom nie je dokonalá, má svoje rezervy, napríklad že nezamedzuje Iránu obstarávať zbrane či nosiče jadrových zbraní.

„Preto by som väčší zmysel videla v spoločnom úsilí o odstraňovanie nedostatkov dohody a kontrolu prezbrojovania Iránu napríklad zo strany Ruska než v jednostrannom vypovedaní dohody zo strany USA,” povedala poslankyňa NR SR Katarína Cséfalvayová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Katarína Cséfalvayová