Nepálski nosiči dosiahli vrchol Mount Everestu, pokúsiť by sa o to opäť mal aj Slovák Hámor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nepal Everest
Mount Everest Foto: SITA/AP

KÁTHMANDU 13. mája (WebNoviny.sk) – Skupina ôsmich nepálskych nosičov v nedeľu dosiahla vrchol najvyššej hory sveta Mount Everestu. Našli sa fixné laná, ktoré zanechali ďalším kandidátom výstupu na vrchol 8 848 m vysokej hory v Himalájach.

Potvrdil to Gyanendra Shrestha z ministerstva cestovného ruchu Nepálu. Vzhľadom na výhľadovo dobré počasie možno v najbližších dňoch očakávať početné pokusy o ďalšie výstupy na Everest.

Podľa AP sa momentálne pod najvyššou horou sveta nachádza až 340 zahraničných horolezcov a tiež veľká skupina domácich nosičov, ktorí sa budú pokúšať o výstupy. Mali by byť medzi nimi aj účastníci expedície Everest – Lhoce – Himalaya Adventure Slovák Peter Hámor a jeho rumunský kolega Horia Colibasanu.

Hámor bol na Evereste (8 848 m) už v roku 1998, teraz sa tam chystá vystúpiť po 20 rokoch, ale tzv. ľahkým štýlom, čiže bez pomoci kyslíka a tiež bez nosičov po zložitej Americkej ceste v severnej stene. Z vrcholu chce potom zostúpiť do južného sedla tesne pod 8 000 m a odtiaľ, ak to bude možné, ešte vyliezť na ďalšiu blízku a vysokú osemtisícovku Lhoce (8 516 m) po tzv. Urubkovej ceste.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Hámor