Cukrovarníci kritizujú rozhodnutie Európskej komisie zakázať tri druhy neonikotinoidov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stretnutie cukrovarníkov a pestovateľov - Repný deň 2005
Testovanie repy v teréne na Stretnutí cukrovarníkov a pestovateľov. Foto: archívne, SITA.

BRATISLAVA 14. mája (WebNoviny.sk) – Slovenskí pestovatelia cukrovej repy a cukrovarníci kritizujú rozhodnutie Európskej komisie zakázať tri druhy neonikotinoidov (thiamethoxam, clothianidin a imidacloprid), ktoré sa používajú pri ošetrovaní osiva cukrovej repy.

Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Chýba náhrada za neonikotinoidy

Zákaz troch pesticídov prichádza podľa SPPK aj napriek tomu, že štúdia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) nepoukázala na žiadne priame riziko pre opeľovače, ktoré prídu do kontaktu s takto ošetreným osivom cukrovej repy.

SPPK, pestovatelia cukrovej repy a producenti cukru obhajovali neonikotinoidy tým, že momentálne absentuje ich adekvátna náhrada.

„Rozhodnutie komisie považujem za medvediu službu pre včely. Návrat ku klasickej ochrane plošnými postrekmi proti škodcom v porastoch, najmä pri cukrovej repe, bude totiž oveľa väčšou záťažou pre životné prostredie, ale aj pre ľudí, ktorí aplikujú tieto látky, než to bolo pri neonikotinoidoch. V konečnom dôsledku budú po novom viac trpieť aj opeľovače samotné,“ uviedol predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Robert Kovács.

Medziročné kolísanie úrod

So zákazom nie je spokojný ani cukrovarnícky sektor, ktorého predstavitelia hovoria o výraznom sťažení podmienok na pestovanie tejto plodiny.

„V časoch riešenia následkov zrušených kvót na cukor v podobe rekordne nízkych cien cukru a jeho prebytkov na trhu EÚ dnes potrebujú mať cukrovarníci stabilných dodávateľov cukrovej repy. Zákaz neonikotinoidov však pestovateľom cukrovej repy situáciu neuľahčí,“ uviedla hovorkyňa SPPK. Tí očakávajú totiž pokles úrod minimálne o 11 %. K tomu si podľa nich treba pripočítať aj straty kvôli opakujúcim sa suchým rokom, ktoré spôsobujú medziročné kolísanie úrod cukru až o 20 %.

„Takéto zaťaženie si skutočne za súčasných podmienok nemôžeme dovoliť. Potrebujeme urýchlene nájsť mechanizmus na národnej úrovni ako pestovateľom cukrovej repy kompenzovať straty. Je kľúčové, aby boli aj naďalej ochotní pestovať základnú surovinu pre produkciu cukru,“ zdôraznil predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.

Európska komisia dala tri druhy neonikotinoidov na listinu zakázaných chemických látok koncom apríla a poľnohospodári začnú cukrovú repu bez neonikotinoidov siať už od budúceho roku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Holéciová
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaSPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora