Trump chce pomôcť čínskej firme, krok jeho administratívy ju prinútil zastaviť činnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 14. mája (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump si želá, aby čínska telekomunikačná firma ZTE, ktorá na základe rozhodnutia jeho administratívy nesmie využívať americké technológie, čoskoro obnovila svoju riadnu prevádzku.

Trump to vyhlásil v nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Spoločnosť, ktorá čelila podozreniam z porušovania sankcií proti Severnej Kórei a Iránu, americké ministerstvo obchodu minulý mesiac obvinilo zo zavádzania pri urovnaní sporu s federálnymi úradmi. Trumpova administratíva následne rozhodla, že firme na sedem rokov zablokuje prístup k americkým technológiám.

Spoločnosť ZTE, ktorá zamestnáva viac ako 70-tis. ľudí, je dodávateľom telekomunikačných sietí a zariadení pre viaceré popredné svetové telekomunikačné firmy. Začiatkom mája ZTE oznámila, že kroky americkej strany ju prinútili zastaviť jej hlavné činnosti a burza v Hongkongu následne zastavila obchodovanie s jej akciami.

Americké sankcie ohrozujú predaj smartfónov ZTE, ktoré využívajú systém Android spoločnosti Google, a tiež predaj telekomunikačných sieťových zariadení pre mobilných operátorov a internetové spoločnosti, ktoré obsahujú americké čipy a iné technológie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump