Otázka migrantov rozdeľuje Ligu s Hnutím piatich hviezd, medzi spormi je aj post premiéra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matteo Salvini
Líder talianskej nacionalistickej strany Liga. Foto: SITA/AP

RÍM 14. mája (WebNoviny.sk) – Predseda Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio v pondelok požiadal talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu o dodatočný čas na zostavenie vlády.

Oznámenie, či sa mu podarilo vytvoriť vládu, od neho pritom prezident očakával už na ich pondelňajšom stretnutí. Di Maio navyše po stretnutí s prezidentom informoval, že akákoľvek vláda by mala vzniknúť, Hnutie piatich hviezd ju dá v každom prípade odobriť ešte všetkým svojím členom, ktorí o nej budú hlasovať prostredníctvom internetu.

Problémoví utečenci

Hnutie piatich hviezd, ktoré zvíťazilo v marcových parlamentných voľbách, sa snaží dohodnúť na vytvorení vlády s nacionalistickou stranou Liga, donedávna známou pod názvom Liga severu.

Hlavným problémom, prečo sa strany stále nedohodli, je podľa talianskych médií otázka utečencov. Tu antiimigrantská Liga zastáva oveľa radikálnejší postoj a ako v pondelok priznal jej predseda Matteo Salvini, podmienkou strany je, že bude mať túto oblasť „na starosti“.

Liga podľa Salviniho trvá na tom, že bude mať vo vláde „voľnú ruku v otázke zaistenia bezpečnosti Talianov“, čo talianske médiá na základe jeho predchádzajúcich vyjadrení prekladajú ako snahu mať pod palcom riešenie otázky utečencov.

Partnerstvo so stranou Forza Italia

Ďalším problémom je, že Di Maio ani Salvini nechcú pripustiť, aby bol premiérom ten druhý. Preto sa predpokladá, že ak vôbec dosiahnu dohodu, požiadajú prezidenta, aby vymenoval za premiéra niekoho tretieho, na kom sa obidvaja zhodnú.

Do tretice je problémom Salviniho partnerstvo so stranou Forza Italia talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Hnutie piatich hviezd nechce o spolupráci s Berlusconim ani počuť, Salvini sa zas Berlusconiho, s ktorým bol v predvolebnej koalícii, odmieta vzdať. „Nechceme rušiť naše spojenectvo,“ zopakoval aj v pondelok.

Salvini si aj v otázke utečencov rozumie lepšie s Berlusconim ako s Hnutím piatich hviezd. Berlsuconi okrem iného v predvolebnej kampani sľuboval, že hneď, ako sa jeho strana dostane do vlády, deportuje z krajiny státisíce imigrantov.

Antipatie strán sú vzájomné

Spolupráca medzi Berlusconim a Hnutím piatich hviezd je však nereálna. Di Maio expremiéra striktne odmieta, pričom antipatie sú vzájomné a Berlusconi o Hnutí piatich hviezd vyhlasuje, že sú „nebezpečnejší než komunisti“.

Parlamentné voľby v Taliansku sa konali 4. marca. Ako najsilnejší subjekt z nich vzišlo Hnutie piatich hviezd, no ak sa výsledok posudzuje podľa predvolebných koalícií, je víťazom pravicová koalícia, v ktorej figuruje Forza Italia, Liga a krajne pravicová strana Bratia Talianska. Na treťom mieste za pravicovou koalíciou a Hnutím piatich hviezd skončila stredoľavá koalícia, v ktorej dominuje aktuálne vládnuca Demokratická strana.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Luigi Di MaioMatteo SalviniSilvio Berlusconi
Firmy a inštitúcie Hnutie piatich hviezd