Sprísňovanie pravidiel čerpania pôžičiek Slovákov rozdeľuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Flat lay or top view of wood house model and coins scattered from glass jar on open blank notebook paper
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 16. mája 2018 (WBN/PR) – Požičiavaniu peňazí v rôznych formách sa na Slovensku nevyhýbame. Ako vyplynulo z prieskumu spoločnosti PROFI CREDIT Slovakia, až 47,3% oslovených respondentov potvrdilo, že má k požičiavaniu peňazí pozitívny, či skôr pozitívny vzťah. Nejde však o bezhlavé zadlžovanie. Ak sa rozhodneme požičať si peniaze, zvyčajne ide o drahšie veci, na ktoré si nevieme našetriť. Prieskum realizovala spoločnosť začiatkom mája na vzorke 1050 respondentov.

„Z prieskumu vyplynulo, že len 6% z nás si odmieta peniaze požičať, bez ohľadu na okolnosti a 46,2% respondentov potvrdilo, že je ochotných urobiť tak, len v nevyhnutnom prípade. Zodpovednejšie pristupujú k zadlžovaniu ženy, z ktorých len 9,7% uviedlo, že majú k požičiavaniu peňazí pozitívny alebo skôr pozitívny vzťah, oproti 16,3% oslovených mužov“ spresňuje Pavol Antálek, obchodný a marketingový riaditeľ spoločnosti PROFI CREDIT Slovakia.

Legislatíva pomáha, aj obmedzuje

Sprísňovanie podmienok čerpania pôžičiek a úverov zo strany nebankových spoločností, ale aj bánk, ľudí názorovo rozdeľuje. Celkovo 51,3% oslovených respondentov uviedlo, že v súčasnosti je pre nich získať potrebný úver ťažšie, ako tomu bolo v minulosti.

„Zaujímavé je vnímanie okliešťovania pravidiel čerpania pôžičiek a úverov. Zdá sa, že ľudia rozumejú potrebe ochrany, na druhej strane sú si však vedomí, že ak budú potrebovať požičať si peniaze, prístup k nim nemusí byť pre nich jednoduchý.

Z nášho prieskumu jasne vyplynulo, že až 40,4% berie sprísnenie legislatívnych pravidiel pozitívne a to najmä z dôvodu vlastnej ochrany, pred možným nesplácaním úveru. Ambivalentných však bolo v tejto otázke až 35,2% respondentov, ktorí zmeny legislatívy vnímajú rozporuplne“ potvrdil Pavol Antálek.

Obavy z ďalšieho sprísňovania pravidiel poskytovania a čerpania pôžičiek a úverov pociťuje 46,5% oslovených respondentov, pričom je zaujímavé, že až 57,1% z nich spadá do skupiny vysokoškolsky vzdelaných. Zároveň 47,8% respondentov súhlasilo s názorom, že legislatívne zásahy štátu voči nebankovým spoločnostiam obmedzili dostupnosť úverov pre bežných Slovákov.

Zmeny podporujú sporenie

Problematickosť čerpania pôžičiek a úverov nás na druhej strane zdá sa núti viac sporiť. V rámci realizovaného prieskumu 54% respondentov potvrdilo, že sa snažia peniaze šetriť peniaze pravidelne. Občas si niečo usporí 37% respondentov a doslova zo dňa na deň, bez snahy ušetriť si peniaze žije približne 9% oslovených. Zároveň sa potvrdilo, že s výškou dosiahnutého vzdelania zároveň stúpa snaha zabezpečiť sa šetrením na horšie časy  a nepredvídateľné situácie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PROFI CREDIT Slovakia