SaS nepodporí návrh kotlebovcov na sprísnenie interupcií, chcú sa vyhnúť ilegálnym potratom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Galko, Kiššová, Blahová, Ďuriš Nicholsonová
Poslanci za SaS, zľava: Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Natália Blahová, Lucia Ďuriš-Nicholsonová. 12. marec 2018 Reprofoto: www.facebook.com

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) – Poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita nebudú hlasovať za sprísnenie podmienok, za akých môže byť na Slovensku vykonaná interrupcia.

Agentúru SITA o tom informoval Róbert Buček z komunikačného oddelenia SaS. Sprísnenie podmienok umelého prerušenia tehotenstva navrhuje strana Mariana Kotlebu ĽSNS.

Uznávajú právo žien na interupciu

„Nevidíme žiaden dôvod meniť status quo, ktorý platí dlhodobo a je výsledkom ťažko dosiahnutého konsenzu,“ uviedli v spoločnom vyhlásení predstavitelia SaS. Pod vyhlásením sú podpísané poslankyne za SaS Natália Blahová, Lucia Ďuriš Nicholsonová a Jana Kiššová. „Odmietame navodiť stav, ktorý je vlastný krajinám, kde sú interrupcie zakázané alebo obmedzené tak, ako to požaduje ĽSNS.“

„Výsledkom je len to, že tehotné ženy podstupujú tieto nepríjemné a traumatizujúce zákroky v zahraničí, prípadne ilegálne,“ uvádzajú. Strana SaS uznáva právo žien na interrupciu do 12. týždňa tehotenstva, a to bez obmedzenia.

„Jediným a podľa nášho názoru hlavným obmedzením interrupcií má byť zodpovedný sexuálny život, vhodná osveta a svedomie. To sa netýka len žien, ale aj mužov. Žiadne drakonické sprísnenie interrupcií, vedené ideologicko-populistickými pohnútkami, k záchrane plodu nevedie,“ dodali poslankyne.

Návrh novely Kotlebovej strany

Ľudová strana Naše Slovensko vyzýva všetky parlamentné strany, aby podporili návrh novely obmedzujúci umelé prerušenie tehotenstva. „Ide nám o to, aby novela zákona o umelom prerušení tehotenstva získala podporu v NR SR,“ povedal Kotleba na tlačovej besede v stredu s tým, že podľa neho je potrebné obmedziť zabíjanie nenarodených detí.

Kotlebovci chcú zrušiť možnosť vykonávať interrupcie do 12 týždňov tehotenstva len na základe žiadosti ženy. Možné interrupcie by mali byť len v troch odôvodnených prípadoch. V prípade ohrozenia života ženy a ak žena dá na interrupciu súhlas.

V prípade, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu, napríklad po znásilnení, tehotenstvo nepresahuje 12 týždňov a interrupcii nebránia zdravotné problémy ženy, a ak žena o to sama požiada. Tretím prípadom je výnimka, keď ide o genetický chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresahuje 24 týždňov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana KiššováLucia Ďuriš NicholsonováNatália Blahová
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoSaS Sloboda a Solidarita