Pozor na falošné listy od exekútorov, overte si číslo účtu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská komora exekútorov upozorňuje na podvodné praktiky v podobe falzifikátu listu súdneho exekútora.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová, falošný list vyzýva uhradiť údajný dlh na číslo účtu, ktoré nepatrí príslušnému súdnemu exekútorovi. „Komora preto vyzýva občanov i právnické osoby, aby si na jej stránke overovali číslo účtu súdneho exekútora,“ zdôraznila.

Spoločnosť dostala falzifikát

Hovorkyňa ďalej uviedla, že istej bratislavskej spoločnosti bol tento týždeň doručený falzifikát, vydávajúci sa za oficiálnu poštu od konkrétneho exekútora.

„Firmu v ňom vyzýval, aby uhradila svoje údajné dlhy voči Sociálnej poisťovni, inak bude exekútor od nej dlžnú čiastku vymáhať prostredníctvom exekúcie. V liste bol uvedený reálny exekútorský úrad, s funkčným kontaktom na jeho zamestnanca, s pečiatkou i podpisom, no s iným číslom účtu,“ povedala Kolesárová.

SKE upozorňuje, že pred začatím exekúcie nemôže dlžník dostať od exekútora žiadnu výzvu na uhradenie dlhu.

Upovedomenie o začatí exekúcie

Prvou písomnou informáciou, ktorú fyzická alebo právnická osoba od exekútora dostane, je podľa komory až „Upovedomenie o začatí exekúcie“. Tento dokument je od 1. apríla minulého roka doplnený výzvou pre dlžníka, aby oznámil svoj majetok.

„Súdny exekútor neposiela fyzickým ani právnickým osobám žiadne výzvy pred začatím exekúcie. Môže totiž konať až na základe rozhodnutia súdu, ktorý mu vydal poverenie na začatie exekúcie, a to na základe právoplatného exekučného titulu. Inými slovami, exekútor kontaktuje dlžníka až vtedy, keď sa už exekučné konanie začalo. Výzvu pred exekúciou mu môže poslať veriteľ, prípadne spoločnosť, ktorej svoju pohľadávku postúpil,“ uviedla Kolesárová.

Príslušný súdny exekútor podľa nej už podal v tomto prípade trestné oznámenie. „Upozorňujeme občanov i právnické osoby, aby si pred akoukoľvek úhradou overili správnosť čísla účtu súdneho exekútora. Všetky kontaktné údaje exekútora, vrátane čísla účtu, sa nachádzajú na stránke Slovenskej komory exekútorov http://www.ske.sk v sekcii Zoznamy a položke Zoznam exekútorov (http://www.ske.sk/zoznam-exekutorov/),“ dodala Kolesárová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SKE Slovenská komora exekútorov