Extrémne obéznym ľuďom môže pomôcť bariatria, zákrok robia v troch nemocniciach na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obezita
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BANSKÁ BYSTRICA 19. mája (WebNoviny.sk) – Nádejou pre extrémne obéznych ľudí, ktorí nedokážu schudnúť vlastnou vôľou či zmenou životného štýlu, môže byť bariatrický zákrok. Ide o chirurgické zmenšenie objemu žalúdka a s ním aj odstránenie príslušných „hormónov hladu“.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FnsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje, na Slovensku sa problém extrémnej obezity týka takmer stotisíc ľudí.

Pri príležitosti Európskeho dňa obezity, ktorý si pripomíname 19. mája, na tento problém upozorňujú odborníci vo väčšine krajín Európy. „Ľudia s extrémnou obezitou žijú nielen menej kvalitný život, ale aj v priemere o desať rokov kratšie,“ uviedol prednosta II. Chirurgickej kliniky SZU pri FnsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Ľubomír Marko.

Resekovanie časti žalúdka

Obezita je podľa Marka aj rizikovým faktorom vzniku diabetu 2. typu, srdcovo-cievnych ochorení, ochorení pohybového aparátu, chrbtice a niektorých druhov rakoviny.

„Jedným z bariatrických výkonov, ktoré sú momentálne na vzostupe, je napríklad sleeve resekcia žalúdka, pri ktorej sa natrvalo odstráni asi 80 percent žalúdka. Navyše, spolu s resekovaním časti žalúdka sa odstráni aj časť buniek žalúdka zodpovedných za pocit hladu, pričom hlavná funkcia zostávajúcej časti žalúdka ostáva nezmenená. Objem žalúdka sa po tejto operácii zmenší z 1,5 litra asi na 150 mililitrov. V súčasnosti sa vo svete už nehovorí o bariatrickej chirurgii – teda o chirurgii, ktorá rieši len chorobnú obezitu, ale o metabolickej chirurgii – a to najmä preto, že rieši cukrovku a iné metabolické ochorenia,“ vysvetlil Marko.

Po operácii je dôležitá životospráva

Menší žalúdok, navyše zbavený „hormónov hladu“, spôsobí, že extrémne obézny človek začne prijímať menej potravy, čo spolu so zmenou životného štýlu môže viesť k významnej redukcii váhy a zlepšeniu zdravotného stavu.

„Máme pacientov, ktorým sa rok po bariatrickom zákroku upravili hodnoty cukru v krvi, znížil sa krvný tlak a ustúpili bolesti kĺbov a chrbtice,“ povedal doktor Lukáš Kokorák, ale zároveň upozornil, že operáciou sa to nekončí a je potrebné, aby pacient dodržiaval predpísanú životosprávu.

Bariatrické zákroky vykonávajú v súčasnosti lekári v troch slovenských nemocniciach – v Bratislave (Nemocnica akademika Ladislava Dérera – Univerzitná nemocnica Bratislava), v Trnave (Fakultná nemocnica Trnava) a v Banskej Bystrici (FNsP F.D. Roosevelta).

Bariatricko-metabolickej chirurgii sa na II. Chirurgickej klinike SZU v Banskej Bystrici venujú od roku 2006, pričom tento rok vykonali jubilejnú 150. bariatrickú operáciu. Kontakty na príslušné centrá sú dostupné na webovej stránke www.liecbaobezity.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia