NATO bude na summite riešiť modernizačné projekty či vzťahy s Ruskom, priblížil generál Pavel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NATO
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) – Blížiaci sa summit Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý sa bude konať v júli, prinesie viacero dôležitých tém, medzi nimi nebude chýbať napríklad hodnotenie činnosti NATO za uplynulé tri roky, dlhodobé vízie či strategické plány Aliancie, ale aj diskusia o modernizačných projektoch či vzťahoch s Ruskou federáciou.

Uviedol to ešte v piatok na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave predseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel. Ten tiež odpovedal na otázky o armádnych nákupoch na Slovensku či o použití látky novičok vo Veľkej Británii. Bruselský summit Aliancie je naplánovaný na 11. a 12. júla.

NATO zaujímajú vojenské spôsobilosti

Na summite budeme hodnotiť činnosť Aliancie za ostatné tri roky, ale aj debatovať o plánoch a strategických dokumentoch do budúcnosti. Tiež budú na stole modernizačné projekty a vojenské spôsobilosti. Okrem toho aj diskusia o vzťahoch s Ruskou federáciou,“ priblížil Pavel. Ten tiež dodal na margo nákupov vojenskej techniky na Slovensku, že Aliancia ako taká nenakazuje členským krajinám disponovať istou výzbrojou. NATO skôr dbá na to, aby plnili členské štáty vojenské spôsobilosti, ktoré ako celok tvoria kolektívnu obranu.

My nehovoríme kúpte také alebo také lietadlo či transportér. Každá krajina sa môže slobodne rozhodnúť, čo obstará a ako zmodernizuje. Nás zaujímajú vojenské spôsobilosti jednotlivých krajín, ktoré potom vo finále tvoria kolektívnu obranu NATO. Ak chcete počuť niečo konkrétne k nákupom na Slovensku, tak skutočne neviem, či sú procesy transparentné, alebo nie, nevidím do zmlúv či jednotlivých projektov,“ doplnil Pavel.

Podľa jeho slov bol útok na bývalého agenta Sergeja Skripaľa neakceptovateľným použitím chemickej látky. Veľká Británia informovala svojich spojencov o možných stopách. „Je to neakceptovateľné a nemysliteľné. Veď predsa niekto použil chemickú látku voči človeku. Sú isté indície, ale v tejto chvíli podliehajú utajeniu, takže vás nemôžem o nich informovať,“ povedal Pavel. Skripaľa a jeho dcéru otrávil neznámy páchateľ ešte 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury. Britská premiérka Theresa May následne uviedla, že za útokom stojí Moskva, viacero krajín preto reagovalo vyhostením ruských diplomatov zo svojich území.

Reálny útok nukleárnymi zbraňami nehrozí

Generál Pavel zhodnotil aj aktuálnu bezpečnostnú situáciu a nové hrozby, ako sú napríklad moderné jadrové zbrane, hybridná vojna alebo kybernetické útoky. „NATO reaguje na všetky tieto bezpečnostné riziká. Prijímame strategické dokumenty aj v týchto oblastiach, aby sme prípadne vedeli reagovať aj na kyberútoky či takzvanú hybridnú vojnu. Čo sa týka jadrových zbraní, ich počet a majitelia vytvárajú akúsi silovú rovnováhu vo svete a nemyslím si, že v súčasnosti by bol niekto natoľko šialený, aby nám hrozil reálny útok nukleárnymi zbraňami. Samozrejme, pripravujeme sa aj na túto krajnú možnosť,“ povedal generál.

Pavel sa vyjadril aj k smerovaniu NATO a na otázku, či sa bude aliancia prioritne riadiť postupom Spojených štátov amerických. „Aliancia nie je na to, aby sme robili šťastným amerického prezidenta, ale k tomu, aby sme vedeli spoločne reagovať v rámci bezpečnostných hrozieb. NATO predsa nezačína a nekončí pri vymenovaní nového prezidenta v členských štátoch,“ uzavrel Pavel.

Českému generálovi sa čoskoro skončí funkčné obdobie, podľa vlastných slov pôjde do vojenského dôchodku a bude sa prioritne venovať voľnočasovým aktivitám. Svoju pracovnú budúcnosť Pavel nekonkretizoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy