Video: Ružový Simon Yates vyhral svoju tretiu etapu na Giro d’Italia 2018 a zvýšil náskok na čele

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Simon Yates
Simon Yates v ružovom drese lídra Giro d'Italia. Foto: Daniel Dal Zennaro/ANSA via AP.

SAPPADA 20. mája (WebNoviny.sk) – Brit Simon Yates z tímu Mitchelton-Scott sa vo veľkom štýle stal víťazom nedeľňajšej 15. etapy na cyklistických pretekoch Giro d’Italia s horským profilom, ktorá mala štart v Tolmezze a cieľ po 176 km v Sappade.

V ružovom drese lídra pretekov jazdiaci Yates razantným nástupom 18 km pred cieľom ušiel všetkým súperom a zvíťazil s náskokom 41 sekúnd pred silnou päťčlennou skupinou na čele s Kolumbijčanom Miguelom Ángelom Lópezom (Astana) a Holanďanom Tomom Dumoulinom (Sunweb).

Brit Christopher Froome po sobotňajšej paráde na Zoncolane tentoraz nestačil so silami a v cieli vo výške 1240 m sa objavil až ako sedemnásty s mankom 1:32 min.

Froome klesol na siedme miesto

Dvadsaťpäťročný Simon Yates si pripísal tretie etapové prvenstvo na tohtoročnom Gire a opäť zvýšil náskok na čele celkového priebežného poradia. Obhajca celkového triumfu Dumoulin zaostáva o 2:11 min, tretí je Talian Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) s mankom 2:28 min. Brit Froome klesol z piateho na siedme miesto, za Yatesom zaostáva už takmer 5 minút.

Po sobotňajšom drastickom výjazde na cyklistickú stenu Monte Zoncolan čakala v nedeľu na pelotón Giro d´Italia ďalšia tvrdá porcia kilometrov v horách. Cyklisti museli počas 176 km z Tolmezza do Sappady absolvovať ostré „výjazdy“ na Passo della Mauria (1301 m), Passo Tre Croci (1805 m), Passo di Sant´ Antonio (1470 m), Costalissoio (1300 m) a napokon cieľové stúpanie do Sappady (1240 m). Najnáročnejšie bolo zrejme Di Sant´ Antonio s dĺžkou 8,3 km, priemerom 7,5% a maximom 15%.

Päť cyklistov v úniku dňa

V úniku dňa sa ocitli Giulio Ciccone (Bardiani-CSF), Mickael Chérel a Nico Denz (obaja AG2R La Mondiale), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Dayer Quintana (Movistar). Necelých 30 km pred cieľom zostali vpredu už len Denz a Ciccone s náskok 28 sekúnd a pred nimi ešte dve stúpania.

Osemnásť kilometrov pred cieľom sa dvakrát a napokon úspešne pokúsil o nástup v ružovom jazdiaci líder pretekov Simon Yates a v stúpaní na Costalissoio si zakrátko utvoril náskok 15 sekúnd pred skupinou favoritov. V nej chýbal Chris Froome (Sky), ktorý mal v tom čase už manko 55 sekúnd. V 5-člennej skupine za Yatesom boli aj obhajca celkového triumfu Tom Dumoulin (Sunweb) či Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida).

V záverečných 10 km už bol Yates vpredu sám a s náskokom 35 sekúnd pred skupinou favoritov šiel v ústrety tretiemu víťazstvu na 101. ročníku Gira. To napokon aj dosiahol, keď pred najväčšími súpermi mal v cieli náskok 41 sekúnd a pred Froomom dokonca 1:32 min.

Výsledky – Giro d’Italia 2018

15. etapa (Tolmezzo – Sappada, 176 km): 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 4:37:56 h, 2. Miguel Ángel López (Kol.) Astana +41 s, 3. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +41, 4. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain-Merida +41, 5. Richard Carapaz (Ekv.) Movistar +41, 6. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +41,… 17. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:32 min.

Poradie po 15. etape: 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +2:11 min, 3. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain-Merida +2:28, 4. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +2:37, 5. Miguel Ángel López (Kol.) Astana +4:27, 6. Richard Carapaz (Ekv.) Movistar +4:47, 7. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +4:52.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Chris FroomeChristopher FroomeSimon YatesThibaut PinotTom Dumoulin