Arcibiskup Wilson odstúpi z funkcie, súd ho uznal vinným z krytia sexuálneho zneužívania detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Philip Wilson
Austrálsky arcibiskup Philip Wilson, vstrede, po súdom pojednávaní o sexuálnom zneužívaní detí. Súd ho uznal vinným z krytia činov jeho kolegu. 23. máj 2018 Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) – Austrálsky katolícky arcibiskup Philip Wilson, ktorého v utorok súd uznal vinným z krytia sexuálneho zneužívania detí zo strany jeho kolegu, odstúpi zo svojej funkcie. Ako oznámil, stane sa tak v piatok.

„Je vhodné, aby som vzhľadom na rozhodnutie sudcu odstúpil od svojich povinností arcibiskupa. Ak by bolo kedykoľvek nutné alebo vhodné, aby som urobil viac formálnych krokov, vrátane rezignovania na funkciu arcibiskupa, tak to urobím,“ uviedol duchovný v stredu vo vyhlásení.

Wilsona, ktorý je arcibiskupom z Adelaide, uznal súd v Newcastli v štáte Nový Južný Wales vinným za to, že kryl sexuálne zneužívanie miništrantov pedofilným kňazom v 70. rokoch minulého storočia. Podľa sudcu Wilson, ktorému sa obete o zneužití zdôverili, neprehovoril o ich prípadoch, pretože chcel ochrániť reputáciu cirkvi.

Arcibiskup je najvyššie postaveným katolíckym predstaviteľom na svete, ktorého obvinili a uznali vinným z krytia sexuálneho zneužitia zo strany kňaza. Hrozí mu za to maximálne dvojročný trest odňatia slobody. Či sa Wilson proti usvedčeniu na súde odvolá, v stredu nepovedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Philip Wilson