Saakašvili žiada uvaliť sankcie na Porošenka pre porušenie práv pri vyhostení z krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mikheil Saakashvili, Michail Saakašvili
Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Foto: archívne, SITA/AP

HAAG 29. mája (WebNoviny.sk) – Vodca ukrajinskej opozície a bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili požiadal európske štáty o uvalenie sankcií na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Obvinil ho z porušenia medzinárodného práva, ktorého sa podľa neho dopustil, keď ho zbavil ukrajinského občianstva a násilím ho vyhnal z krajiny. Saakašvili v holandskom Haagu vyhlásil, že sankcie by mohli prinútiť prezidenta, aby mu vrátil občianstvo a dovolil mu vrátiť sa do krajiny.

Saakašvili žil na Ukrajine od roku 2015, pričom pôsobil aj ako gubernátor Odeského regiónu. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Porošenko s tým, že jeho hlavnou úlohou má byť boj proti korupcii. Neskôr, keď bývalý gruzínsky prezident začal upozorňovať aj na údajnú korupciu na najvyšších miestach v krajine, sa však títo dvaja politici postavili proti sebe a Saakašvilimu odobrali ukrajinské občianstvo.

Aktuálne je tak človekom bez občianstva, keďže toho gruzínskeho ho v jeho bývalej vlasti zbavili už predtým. V marci ho zadržali v Kyjeve a deportovali do Poľska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michail SaakašviliPetro Porošenko