Ochranári z My sme les chcú rokovať s premiérom a ministrami, na zmenu je potrebná podpora vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Les
Foto: ilustračné, SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 31. mája (WebNoviny.sk) – Ochranári z iniciatívy za väčšiu ochranu lesov na Slovensku My sme les, ktorú podpísalo vyše 65-tisíc ľudí, sa chcú stretnúť s premiérom Petrom Pellegrinim. O stretnutie za účasti ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa a ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej požiadali listom.

Témou stretnutia má byť problematika akútnej potreby ochrany najvzácnejších lesov, zvýšenie štandardov národných parkov podľa medzinárodných kritérií, riešenia rozvoja regiónov na základe prírodného turizmu a dodržiavanie programu záchrany hlucháňa hôrneho.

Uvedomujeme si, že praktická realizácia potrebných zmien, vrátane zmien legislatívy, sa môže udiať len s podporou vlády. Verejnosť preto potrebuje poznať váš názor, ako aj vidieť konkrétne kroky, ktoré uskutočníte,“ píšu ochranári v liste zverejnenom na internetovej stránke iniciatívy. Zástupcovia My sme les požiadali ešte v decembri minulého roku o stretnutie aj expremiéra Roberta Fica, ten na ich žiadosť však nereagoval. „Veríme, že premiér Pellegrini zaujme iný postoj ako bývalý premiér,“ uviedli.

Ochrana vzácnych starých lesov úzko súvisí s ochranou hlucháňa, ktorý je na Slovensku na pokraji vymretia. Hlavnou príčinou veľkého poklesu jeho populácie je intenzívna ťažba dreva v horských oblastiach a úbytok starých lesov, ktoré obýva. Od roku 1972 klesla populácia hlucháňa na Slovensku asi o 76 percent, pričom tento trend pokračuje. Ministerstvo životného prostredia nedávno prijalo program záchrany hlucháňa, ten sa však nedodržiava a ťažba dreva, napríklad v Nízkych Tatrách, podľa My sme les naďalej pokračuje. Priamo pod Kráľovou hoľou, kde žije hlucháň, lesníci aj v súčasnosti ťažia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pellegrini