Sme rodina opäť navrhuje zaviesť mimoriadny prídavok na dieťa, vyplácať sa má v septembri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matka, dieťa
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 1. júna (WebNoviny.sk) – Hnutie Sme rodina opätovne navrhuje zaviesť mimoriadny prídavok na dieťa v sume 25 eur. Rodičia nezaopatrených detí by mali na takúto dávku nárok každoročne v septembri pri nástupe detí do školy.

Podpora mladých rodín

Prvýkrát by rodičia mimoriadny prídavok na dieťa dostali budúci rok v septembri. Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý do parlamentu predložili poslanci Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Boris Kollár, Petra Krištúfková a Zuzana Šebová.

Rovnaký návrh opoziční poslanci predložili už na vlaňajšiu septembrovú schôdzu parlamentu, nezískal však podporu väčšiny poslancov NR SR.

„Cieľom návrhu zákona je podporiť mladé rodiny pri vzdelávaní ich detí zavedením mimoriadneho prídavku na každé dieťa vo výške 25 eur, ktorým sa každoročne zmiernia náklady súvisiace s nástupom dieťaťa do školy,“ uviedli opoziční poslanci.

Pozitívny vývoj ekonomiky

Ako upozorňujú, výdavky súvisiace so zabezpečením prváka vytiahnu rodičom z peňaženky jednorazovo okolo 300 eur, väčšie sumy predstavujú počas prvého ročníka aj výdavky na cestovanie a stravu v škole. Starší školák začne viac míňať na školské potreby, výlety, náklady na cestovné, stravu, krúžky, šport, školské aktivity.

Najväčšou položkou pri stredoškolákovi a vysokoškolákovi sú náklady na školské potreby a učebnice, oblečenie, výlety, cestovné, šport a školské aktivity. „Vzhľadom na pozitívny vývoj ekonomiky v Slovenskej republike sa navrhuje tieto náklady pre mladé rodiny každoročne zmierniť,“ tvrdia poslanci hnutia Sme rodina.

Prídavok na dieťa je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa. Prídavok sa vypláca mesačne, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku dieťaťa, ak dieťa spĺňa podmienku nezaopatrenosti. Prídavok na dieťa v súčasnosti dosahuje 23,68 eura mesačne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris KollárPetra KrištúfkováZuzana Šebová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySme rodina - Boris Kollár