Podnikateľ je podozrivý z organizácie vraždy novinára Babčenka, ukrajinský súd ho poslal do väzby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Arkadij Babčenko
Ruský novinár žijúci na Ukrajine Arkadij Babčenko, ktorý v spolupráci s ukrajinskou tajnou službou fingoval svoju vraždu. 1. jún 2018 Foto: SITA/AP

KYJEV 1. júna (WebNoviny.sk) – Ukrajinský súd uvalil väzbu na podnikateľa podozrivého z organizovania vraždy ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka.

Borys Herman údajne zaplatil inému mužovi za vraždu novinára 15-tisíc dolárov (necelých 13-tisíc eur). Herman však tvrdí, že nemal v pláne zavraždenie Babčenka a počas operácie spolupracoval s ukrajinskou tajnou službou SBU.

SBU v utorok nafingovala novinárovu smrť, čo údajne pomohlo pri odhalení ruského sprisahania voči nemu. Herman, ktorý pracuje pre ukrajinsko-nemeckú zbrojársku spoločnosť, mal zaplatiť za „vraždu“ v Kyjeve, akonáhle o nej médiá informovali. Súčasťou zinscenovanej operácie bol aj najatý zabijak. Moskva operáciu označila za provokáciu. Herman ostane predbežne vo väzbe dva mesiace.

Štyridsaťjedenročný Babčenko je ostrým kritikom Kremľa, pričom odsudzuje anexiu Krymu, podporu separatistov na východe Ukrajiny i ruské aktivity v Sýrii. Minulý rok zo strachu o svoj život ušiel z Ruska a usadil sa na Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arkadij Babčenko