Sulíkovci chcú vypustiť ohováranie z Trestného zákona, zneužíva sa vraj na šikanovanie novinárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sloboda a Solidarita
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 2. júna (WebNoviny.sk) – Vypustenie trestného činu ohovárania z Trestného zákona navrhujú poslanci Národnej rady SR za SaS Jozef Rajtár, Ondrej Dostál, Alojz Baránik, Natália Blahová a Peter Osuský.

Tento trestný čin býva podľa nich zneužívaný na šikanovanie kritických novinárov za zverejňovanie informácií, ktoré upozorňujú na korupciu politikov a ďalšie negatívne javy v spoločnosti. Preto na júnovú schôdzu predkladajú návrh novely Trestného zákona.

Najvyššie tresty za ohováranie

Podľa predkladateľov návrhu trest odňatia slobody za ohováranie odporúčalo zakázať európskym štátom Parlamentné zhromaždenie Rady Európy už v roku 2007.

„Generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland vyzval v máji 2016 pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače členské krajiny, aby zabezpečili, že ich vnútroštátne právne predpisy týkajúce sa ohovárania nebudú viesť k autocenzúre v médiách a nebudú oslabovať verejnú diskusiu v spoločnosti,“ pripomínajú poslanci.

Podľa viacerých expertov má Slovensko najvyššie tresty odňatia slobody za trestný čin ohovárania v Európe. Zmenu tejto nelichotivej situácie by síce bolo možné dosiahnuť aj cestou znižovania trestných sadzieb, prípadne úpravou skutkovej podstaty trestného činu ohovárania, ale predkladatelia považujú za najlepšie riešenie úplné zrušenie tohto trestného činu a jeho vypustenie z Trestného zákona.

Trestný čin zrušili alebo neexistuje

Liberáli poukazujú na to, že niektoré európske krajiny neumožňujú za trestný čin ohovárania uložiť trest odňatia slobody, ale len pokutu (Francúzsko, Bulharsko, Chorvátsko a Srbsko). Iné krajiny trestný čin ohovárania zrušili úplne. V Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska ohováranie ako trestný čin zrušili v roku 2009.

V roku 2009 zrušili trestný čin ohovárania aj v Írsku. V Rumunsku zrušili trestný čin ohovárania pri prijímaní nového trestného zákonníka v januári 2014. V Čiernej Hore zrušili trestný čin ohovárania v roku 2011. Trestné je iba šírenie informácií týkajúcich sa osobného a rodinného života, za ktoré je peňažný trest.

V Macedónsku trestný čin ohovárania neexistuje. Cyprus zrušil trestný čin ohovárania v roku 2003. Existuje trestný čin „verejnej urážky s cieľom vyprovokovať útok“ s maximálnou sadzbou jeden mesiac väzenia alebo pokuta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz BaránikJozef RajtárNatália BlahováOndrej DostálPeter Osuský
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita