KDH ostro protestuje proti účasti Danka na fóre pre rozvoj parlamentarizmu v Moskve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alojz Hlina
Predseda KDH Alojz Hlina. Foto: archívne, SITA/Milo Fabian.

BRATISLAVA 4. júna (WebNoviny.sk) – Proti účasti predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka na Medzinárodnom fóre pre rozvoj parlamentarizmu v Moskve ostro protestuje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

Andrej Danko sa na tomto podujatí zúčastňuje na pozvanie predsedu Štátnej dumy Ruskej federácie Viačeslava Volodina, ktorý sa nachádza na sankčných zoznamoch Európskej únie pre podiel na anexii Krymu v roku 2014.

Jednou z tém aj sloboda médií

Už tento fakt má podľa KDH odradiť každého slušného a demokratického politika od akéhokoľvek kontaktu s touto osobou. Stanovisko KDH poskytol Stano Župa z tlačového oddelenia hnutia.

„Je podivuhodné, že Andrej Danko bude o parlamentarizme hovoriť a počúvať v krajine, ktorá je podľa všetkých relevantných medzinárodných hodnotení charakterizovaná ako autoritársky a nedemokratický režim, kde parlament zohráva len úlohu štatistu. Je potláčaná slobodná súťaž politických strán a existujú podozrenia z pravidelných a masívnych volebných podvodov. Je legitímna otázka, čo sa chce v Rusku Andrej Danko o parlamentnej demokracii dozvedieť a naučiť,“ píše sa v tlačovej správe KDH s tým, že jednou z tém fóra má byť aj sloboda médií.

KDH adresovalo Dankovi výzvu

„Ruská federácia je v tomto smere, podľa hodnotenia britského týždenníka The Economist, až na 139. mieste na svete a Putinov režim priamo či nepriamo ovláda všetky hlavné médiá. KDH vyzýva Andreja Danka, aby v sebe našiel odvahu a charakter, zastal sa v Moskve prenasledovaných ruských novinárov a vyzval predstaviteľov Štátnej dumy na vytvorenie slobodného mediálneho prostredia,“ píše sa ďalej v tlačovej správe.

Na fóre sa bude preberať aj téma kybernetickej bezpečnosti. „KDH vyjadruje údiv nad tým, že druhý najvyšší ústavný činiteľ Slovenskej republiky bude o kybernetických hrozbách a hybridnej vojne hovoriť v krajine, ktorá je, podľa dokumentov Európskej únie, NATO, ale aj podľa najnovšej Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky, v súčasnosti ich hlavným páchateľom,“ píše sa ďalej. KDH takisto vyzvalo Danka, aby bránil záujmy SR, odsúdil hybridnú vojnu, ktorú Rusko vedie a vyzval na stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Danko
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie