Parlament schválil zákon na ochranu vôd, nové pravidlá sa týkajú aj rybolovu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voda
Foto: ilustračné, thinkstock.com.

BRATISLAVA 13. júna (WebNoviny.sk) – Ochranu vôd a moderné pravidlá rybolovu prináša nový zákon o rybárstve z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorý v stredu schválil parlament.

Nový zákon zakazuje neetické praktiky pri love, posilňuje informovanosť rybárov o možnej kontaminácii rýb a upravuje pravidlá pri vodárenských nádržiach a podzemných vodách slúžiacich na zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou.

Podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa na jeho príprave úzko spolupracovali s predstaviteľmi rybárskej obce na Slovensku. Zákon začne platiť od 1. januára 2019.

Zaoberajú sa aj ochranou zdravia rybárov

Nová legislatíva podľa envirorezortu podporí aj ochranu vôd na Slovensku, predovšetkým v oblastiach vodných nádrží a ich prítokov, ktoré slúžia na zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou. Zavádza ustanovenie, ktoré umožňuje ministerstvu životného prostredia nastaviť podmienky tak, aby nebola ohrozená pitná voda.

Podľa rezortu sa to týka napríklad používania chemicky upravovaných zmesí na vnadenie rýb. Pri využívaní rybárskych revírov pribudla možnosť vo verejnom záujme a pri opakovaných porušeniach pravidiel doterajším užívateľom dať revír do rúk správcu vodného toku.

Ministerstvo životného prostredia sa zaoberá aj ochranou zdravia rybárov. Zákon umožňuje ministerstvu efektívnejšiu spoluprácu so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR. Ak by veterinári objavili prekročenie limitných hodnôt chemických látok v rybách, obratom sa vydá zákaz konzumácie rýb ulovených v danej oblasti. Rybári o tom budú informovaní prostredníctvom rybárskych poriadkov a informačných tabúľ v revíre.

Úprava pravidiel pri rybárskych pretekoch

Nový zákon o rybárstve venuje podľa MŽP špeciálnu pozornosť lovu rýb, ktoré majú určitú mieru ochrany. Pri nich sa ministerstvo životného prostredia venovalo lovným praktikám, ktoré sú pri niektorých druhoch rýb ako pstruhy, hlavátka, zubáč považované rybárskou obcou za neetické. „Tieto opatrenia síce rešpektuje poctivá rybárska obec, no bohužiaľ, bolo nutné ich zaradiť aj do legislatívy,“ uviedol minister Sólymos.

Zákon o rybárstve ďalej odpovedá na aktuálne potreby rybárskej obce na Slovensku. Napríklad upravuje pravidlá organizácie bežných či športových rybárskych pretekov. Podľa platnej legislatívy nebolo takmer možné ani pri medzinárodných majstrovstvách zaistiť adekvátne podmienky, vymedziť priestor a zaistiť plynulý chod podujatí.

Zákon zavádza aj pojmy, ktoré doteraz v zákone neboli, napríklad začiatok, prerušenie a ukončenie lovu, miesto lovu, osvetlenie miesta lovu, rybársky čln a ďalšie. Práve ich nedostatočná alebo žiadna definícia spôsobovala podľa MŽP veľké ťažkosti pri odhaľovaní porušovania platnej legislatívy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe László Sólymos
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SRNR SR Národná rada Slovenskej republiky