Mestu Nitra hrozí pokuta, pri výstavbe športovej haly vraj porušilo stavebný zákon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pokuta
Foto: ilustračné, thinkstock

NITRA 20. júna (WebNoviny.sk) – Mesto Nitra stavalo športovú halu na Čermáni na Hlbokej ulici v rozpore so stavebným povolením z roku 2015. Skonštatovala to Slovenská stavebná inšpekcia (SSI), ktorá vykonala štátny stavebný dohľad. Mestu teraz hrozí pokuta.

Právoplatné stavebné povolenie

„Stavebné povolenie bolo vydané na prestavbu pôvodného objektu športovej haly, ktorá však bola zničená požiarom v roku 2016. Po požiari vlastník stavby, mesto Nitra, zabezpečil v roku 2017 odstránenie požiarom znehodnotenej stavby (drevostavby) a tiež murovanej časti objektu, ktorý mal byť pôvodne zachovaný a stavebne zakomponovaný do novej telocvične,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Inšpektorátu Nitra Slovenskej stavebnej inšpekcie Miroslav Hanečka.

Ako spresnil, štátny stavebný dohľad vykonal inšpektorát 9. apríla na základe podnetu fyzickej osoby, následne bol podnet na SSI doručený aj z Okresnej prokuratúry Nitra. Inšpekcia teraz bude „konať vo veci porušenia stavebného zákona“. Správne konanie ešte nebolo začaté. Podľa stavebného zákona je možné uložiť právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie, ktorá stavia bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním, pokutu do výšky 165 969 eur.

Mesto Nitra sa pre agentúru SITA vyjadrilo, že stavebné povolenie z roku 2015 je naďalej právoplatné. „Vydané bolo 1. júla 2015 a od tohto termínu sa realizovali prípojky. V rámci tejto investičnej akcie mesto požiadalo o zmenu stavby pred dokončením. Bol vykonaný stavebný dozor, práce sú momentálne pozastavené s tým, že stavebník musí požiadať o dodatočné stavebné povolenie,“ píše sa v stanovisku radnice.

Marenie účelu

Podľa stavebného zákona sa konanie o dodatočnom stavebnom povolení začína vtedy, „ak stavebný úrad zistí, že stavba bola postavená bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním“, a tiež, „ak bola stavba začatá bez právoplatného stavebného povolenia, ktoré už bolo vydané“.

Hovorca Krajskej prokuratúry Nitra Jaroslav Maček informoval, že Okresná prokuratúra Nitra vybavila podnet fyzickej osoby zo dňa 22. marca tak, že ho postúpila Slovenskej stavebnej inšpekcii na výkon štátneho stavebného dohľadu. Inšpekcia následne prokuratúru informovala o záveroch dohľadu. „SSI zistila v tejto veci podozrenie zo spáchania stavebného deliktu,“ uviedol Maček.

Prednosta radnice Igor Kršiak na májovom mestskom zastupiteľstve povedal, že vie o podaniach na prokuratúru aj stavebnú inšpekciu, je za nimi jedna osoba. Nemyslí si, že „je vhodné, aby bol týmto spôsobom marený účel, ktorý sa tým sleduje, a to vytvoriť športový priestor pre verejnosť a základnú školu, ktorá dnes nemá telocvičňu“.

Športová hala na Hlbokej ulici nahradí starú, roky nevyužívanú a schátranú telocvičňu, ktorú zničil požiar. Novú halu s rozmermi 53,9 metra krát 24,9 metra bude využívať Základná škola Cabajská aj verejnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať