Samoobslužný predaj pyrotechniky by sa mal zakázať, navrhuje strana Most-Híd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pyrotechnika
Foto: ilustračné, SITA/Jana Birošová

BRATISLAVA 22. júna (WebNoviny.sk) – Samoobslužný predaj pyrotechnických výrobkov bude zakázaný. Vyplýva to z pozmeňovacieho návrhu k novele zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorý v pléne parlamentu predložil poslanec za Most-Híd Peter Antal. Poslanci by mali o schválení návrhu novely zákona hlasovať v pondelok.

Z návrhu vyplýva, že zaplatenie za tieto výrobky musí nasledovať bezprostredne po ich odovzdaní spotrebiteľovi. Antal upozornil, že bežne sa stáva, že pyrotechnické výrobky sú voľne vyložené v predajni bez toho, aby bola priamo na mieste osoba, ktorá je zo zákona povinná poskytnúť poučenie a vysvetlenie.

Len pár dní na nákup

Písomná informácia pri danom tovare podľa predkladateľov takýto nedostatok nenahradí. Preto do zákona dopĺňajú, že samoobslužný predaj pyrotechniky je zakázaný a zaplatenie nasleduje bezprostredne po tom, ako tovar predávajúci odovzdá spotrebiteľovi. Po zakúpení je za spôsobené škody zodpovedný kupujúci.

Rovnako po novom budú predávať petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, petardy s externou oporou, míny, rímske sviece, rakety, bude možné kúpiť ich len štyri dni v roku, a to od 28. do 31. decembra. Ostatné pyrotechnické výrobky skupiny F2 a F3 bude možné kúpiť počas mesiaca december.

„Novela prinesie pokoj do našich miest a obcí, lebo pre mnohých to takto nie sú sviatky pokoja,“ uviedol Antal. Poslanec dodal, že sankcia za porušenie zákona bude maximálne 1 600 eur. Do priestupkov sa dopĺňa porušenie zákona za použitie pyrotechnických výrobkov skupiny F2 a F3 v období od 2. januára do 30. decembra bez náležitého súhlasu obce.

Jednotné pravidlá

Pravidlá používania zábavnej pyrotechniky kategórií F2 a F3 by sa mali podľa predkladateľov návrhu novely Petra Antala a Tibora Bastrnáka zjednotiť.

Poslanci upozorňujú, že najmä záver roka počínajúc prvými dňami decembra poukazuje na opakujúci sa problém používania zábavnej pyrotechniky v neprimeranom rozsahu, v dôsledku čoho je široká skupina obyvateľstva bez jej súhlasu vystavovaná neprimeranej záťaži, ktorú predstavuje zábavná pyrotechnika odpaľovaná v ich bezprostrednej blízkosti a s tým spojený nadmerný hluk. Ďalším neželaným javom je vytváranie stresovej situácie pre domáce zvieratá a pre voľne žijúce zvieratá.

Keďže súčasný stav neposkytuje dostatočnú ochranu a najväčšie problémy sú v súvislosti s používaním voľne dostupnej zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 (výrobky kategórie F1 sa vyznačujú zanedbateľnou hladinou hluku, výrobky kategórie F4 môžu používať iba odborne spôsobilé osoby), poslanci navrhujú obmedziť možnosť používania týchto kategórií iba na krátke obdobie v čase osláv Nového roka.

Splnomocnenie pre obce

„Na zmiernenie neprimeranej tvrdosti zákona sa súčasne zavádza možnosť obce povoliť výnimku a umožniť použiť zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3 i cez rok na základe žiadosti fyzickej alebo právnickej osoby obsahujúcej potrebné náležitosti. Pri rozhodovaní o takejto žiadosti by obce mali prihliadnuť k čo najlepšiemu zabezpečeniu záujmov jej obyvateľov,“ dodávajú.

V súčasnosti zákon obsahuje splnomocnenie pre obce všeobecne záväzným nariadením obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechnických výrobkov vybraných kategórií v území obce alebo v jej častiach. Podľa poslancov je v praxi úprava značne nejednotná.

Okrem obmedzenia použitia výrobkov zábavnej pyrotechniky sa zároveň upravuje jej predaj, ktorý je rovnako možný iba vo vymedzenom časovom období.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Antal
Firmy a inštitúcie Most-Híd