Theresa Mayová údajne o konci rokovaní o brexite neblafuje, Británia pristúpi len na dobrú dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brexit; Európska únia; Veľká Británia
Brexit ovplyvnil aj činnosť umelcov. Foto: ilustračné; thinkstock.com

BRATISLAVA 23. júna (WebNoviny.sk) – Britská premiérka Theresa Mayová podľa ministra pre medzinárodný obchod Liama Foxa neblafuje, keď hovorí, že je pripravená ukončiť rokovania o brexite bez uzavretia dohody. Vyjadril sa tak na druhé výročie referenda o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Minister zahraničia Boris Johnson zároveň vyzval na „úplný britský brexit“.

Dohoda v záujme oboch strán

Fox sa pre BBC vyjadril, že aj keď je v záujme oboch strán, aby dosiahli dohodu, EÚ musí pochopiť, že Briti od rokovaní odstúpia, ak sa im nebudú zdať podmienky dostatočne vyhovujúce.

„Premiérka vždy vravela, že žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda,“ skonštatoval v rozhovore, ktorý vznikol už v stredu, teda pred piatkovým varovaním Airbusu, že v takom prípade zastaví výrobu v Británii. Európski partneri v rokovaniach by boli podľa neho nerozumní, ak by si mysleli, že premiérka blafuje.

Možnosť odchodu od rokovacieho stola

Podobne sa vyjadril aj minister pre brexit David Davis, ktorý v rozhovore pre Daily Express povedal, že premiérka dostane od Bruselu „dobrú ponuku“ a brexit bude „fantastický“. „Najlepšia možnosť je odísť s dobrou dohodou, ale musíte byť pripravení aj odísť od rokovacieho stola,“ skonštatoval.

V Londýne sa pritom v sobotu koná pochod proti brexitu, ktorého organizátori tvrdia, že odchod Británie z Únie ešte nie je istý. Veľká Británia by mala EÚ opustiť 29. marca 2019.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris JohnsonDavid DavisLiam FoxTheresa Mayová